Domů Zboží Od Kalkin

Přírodní Zirkon, Kambodža, 2,03 ct., 8,1x6,0x4,1mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 11154153
Zobrazení: 233x
Vloženo: 8.1.2020
Počet srdcí: 4x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: V obchodě Flér-Kalkin právě probíhá Slevová akce na všechno zboží s aktuální slevou - 16 % z ceny vystaveného zboží. K získání slevy je nutné vyplnit slevový kód ( D7E-X1I-H72 ) při vytváření objednávky. Akce probíhá do 30.3. 2024. Kompletní pravidla jsou uvedeny na profilu.

Zirkon / ID - ZIR-0148 / Brus - Ovál, kombinovaný / Hmotnost - 2,03 ct. / Rozměry - 8,1x6,0x4,1 mm / Čistota - I 1-2 /  Barva - Sytě modrá / Úpravy - Gentle Heated / Původ - Kambodža

Pěkně broušený, přírodní (viz níže) zirkon s atraktívní, sytou barvou, dobrou čistotou a pěknou jiskrou (brilancí). Tón barvy se může lehce lišit v různých typech osvětlení. Kámen obsahuije vnitřní trhlinky (viz foto).

Brus - dobrý-velmi dobrý. Fasetace - dobrá (lehce nepravidelná). Vyleštění - velmi dobré.

Jedná se o přírodní kámen, ne o levný syntetický materiál - Kubickou Zirkónii (Cz, Zirkonia, Cubic Zirkonia), která se !!!u nás!!! neprávem za zirkon označuje (v zahraničí tato záměrně zavádějící praxe, až na pokusy o podvod, neexistuje). Zirkon je přírodní minerál zařazený mezi nejhodnotnější - drahokamové odrůdy, kdežto Zikonie je sice pěkný, ale pouhý syntetický materiál ze kterého se vyrábí například i keramické nože.

Všechny zirkony v mé nabídce najdete zde.

 

ZIRKON

Chemický vzorec - Zr[SiO4] často s příměsí

Barva – většina odstínů. Nejčastější barva je tmavě hnědá. Také černá, šedá, bílá, světle hnědá, červená, hnědo-červená, oranžová, růžová, žlutá, modrá, světle modrá, zelená, fialová a bezbarvá. Někdy vícebarevný - černá a tmavě červená, nebo vícebarevný s lehčími a tmavší pruhy.

Transparentnost – průhledný-průsvitný

Hustota - 3,93(Low zircon)-4,73g/cm3 (3,9-4,8)

Tvrdost - 7,5 (6,5(Low zircon)-7,5)

Index lomu - 1,930-2,025 (1,780(Low zircon)-2,025)

Dvojlom – 0,045-0.059 (0,000-0,005 Low zircon)

Lesk - diamantový, mastný na adamantine

Štěpnost – nezřetelná

Lom - lasturnatý

Houževnatost - křehký

Vryp - bílý 

Neplést s KUBICOU ZIRKONIÍ (umělý kamen), která se u nás běžně za zirkon označuje. Přírodní zirkon je důležitý drahokam mnoha barev a ve špercích je používaný už tisíce let. Je absolutně nejstarším minerálem na zemi. Naproti tomu kubická zirkonie je levný syntetický material, ze kterého se mimo bižuterních kamenů vyrábí např. i keramické nože. Bohužel téměř všichni obchodníci a šperkaři tuto syntetickou náhražku zatvrzele označují jako zirkon (což je jednoznačně podvodné chování!!!). Jedná se o naprosto odlišné látky, bez jakékoli souvislosti. 

Dobře vybroušený ušlechtilý Zirkon je jeden z vůbec nejkrásnějších drahokamů (uznaná drahokamová odrůda). Jeho velmi silná brilance a oheň (disperse) se dá srovnat snad jen s diamantem a sfénem, většinu ostatních přírodních kamenů v tomto ohledu zcela překonává. Má nejsilnější - diamantový lesk , přirozeně se vyskytuje snad ve všech odstínech a navíc má i výrazně omezenou dostupnost-je vzácný. Tvrdost má dostatečnou - 7,5 (stejnou jako např granát), ale je poměrně křehký. Má silný dvojlom (při pohledu shora vidíme fasety spodku zdvojeně. Je dichroický (dva odstíny při pohledu z různých úhlů).Velmi často bývá nerovnoměrně zbarvený (světlejší a tmavší zóny v kameni). Některé příměsy v zirkonech mohou způsobovat lehkou radioaktivitu (tzv. Low zirkony), tyto formy zirkonu se ve šperkařství nepoužívají, mají odlišné fyzikální vlastnosti a nejsou pro toto použití vhodné. Radioaktivita v drahých kamenech zirkonu je nulová a jsou naprosto bezpečné a zcela bez zdravotních rizik. 

Vyskytuje se v mnoha barvách, ale naprostá většina vytěžených kamenů je zašedlá, mdle nahnědlá a nevýrazná. Navíc valná většina materiálu je pouze velmi nízké transparentnosti - téměř neprůsvitná a velmi malých rozměrů. Broušené kameny nad tři karáty jsou už vzácné. Přírodní zirkon s čistou a jasnou barvou a dobrou průhledností je velmi vzácný. Hodnota obecně roste s intenzitou a vzácností odstínu, čistotou a velikostí. Kvůli unikátním optickým vlastnostem se drtivá většina ušlechtilé suroviny facetuje, kabošony a korálky se téměř neobjevují.

Při práci se zirkonem, zvláště při zasazování, je nutné přihlédnout k jeho křehkosti. V prstenech a náramcích je vhodné použít některou z forem ochranného zasazení, aby bylo zabráněno nárazu kamene. V žáru snadno mění barvu (zvláště kameny vypalované-Heated), proto je nutné zabránit přehřátí kamene např. při leštění a pájení. K čistění v ultrazvuku je relativně odolný (pokud neobsahuje trhlinky a výraznější defekty). Většina zlatnické chemie jej nepoškozuje.

Velká část zirkonů - zvláště modrých, červených, oranžových, imperial a zelených - prošlo tepelnou úpravou-vypalováním (Heated) pro zlepšení barvy a čistoty. Toto ošetření se provádí již velice dlouho, je trvalé a všeobecně akceptované. Dalším poměrně rozšířeným ošetřením je ozařování (Irradiated). Jiné ošetření a rozšíření (vyplňování, potahování…) jsou méně hojné, ale nelze je paušálně vyloučit. 

Syntetické zirkony se nevyrábějí (kubická zirkonie není syntetický zirkon, ale pouhá syntetická "imitace"). Imitace zirkonů v klasickém slova smyslu nejsou příliš rozšířené. Ale zcela běžně se za zirkon vydává kubická zirkoniesyntetický spinel a korund a sklo (hlavně korálky) a levnější, přírodní minerály. Většina se dá snadno odhalit díky silnému dvojlomu zirkonů. A naopak zirkony se vzácně vydávají i za jiné minerály, které jsou více poptávány, dříve se velmi často čiré zirkony vydývali za diamanty. Korálky se ze zirkonu běžně nevyrábějí (praskají při vrtání) a pokud se nějaký návlek objeví, bývá velmi hodnotný.

Menu
--