Domů Zboží Od Antonietta

Truhlička - hyalitové sklo

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
* Doprava zdarma je k dispozici pro některé varianty dopravy a platby
Platba předem
ZDARMA - Optimální doprava dle prodejce0 Kč
Možnosti platby
Údaje nejsou k dispozici. Kontaktujte prodávajícího.

Další zboží od Antonietta

Katalogové č.: 11077959
Zobrazení: 302x
Vloženo: 28.11.2019
Počet srdcí: 8x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: Sleva 20% na všechny objednávky nad 299 Kč platná do 30.04.2024 použijte tento kupon - RE9-VKQ-UVR děkuji !Ve většině případu při přijetí objednávky upravuji poštovné aby se dalo poslat zboží na výdejní místo zásilkovny , které si prosím sami zvolte, nebo zásilkovnou na adresu !

 

Truhlička z černého hyalitového skla v kovové montáži s reliéfním vyobrazením květin. Částečně na víku poškozená - praskliny a otluky, ve víku na okraji a na obvodu spodní části chybí kousek skla. Rozměr 14 x 9 cm, výška 5,5 cm. Dno truhličky má nápis - datace 1914 a jméno pravděpodobně ruského oficíra - málo čitelné.
Historicky významný kousek.Hyalitové sklo ze sklářských hutí na Novohradsku si získalo velkou oblibu v měšťanských i šlechtických domácnostech. Oba typy, červený i černý hyalit, byly zpočátku zdobeny brusem.

Hyalit je sklo v barvě černé, nebo v barvě červeného pečetního vosku a jeho vynálezcem, nebo znovuobjevitelem, je Jiří August Buquoy. 

„Traduje se, že manželka Jiřího Augusta přišla s nápadem zdobit černý hyalit tehdy moderními orientálními a čínskými motivy.

Zájem o hyalitové sklo trval několik desetiletí až do poloviny 19. století, kdy jeho výroba začala trochu upadat. Znovu šel pak krátce hyalit na odbyt ještě v 80. letech 19. století.

I když se hyalit vyráběl ve velmi primitivních podmínkách lesních sklářských hutí, technologie výroby byla velice náročná. „Traduje se, že si zasvěcení vzali recept na výrobu s sebou do hrobu. Pravda je, že recept je dochován v literatuře, nicméně ta technologie je natolik složitá, že v těch podmínkách primitivních sklářských hutí by to dnes nikdo vyrobit nedokázal. 

Toto zboží nemusí být ručně vyráběno prodejcem.
Vyrobeno: 1910 - 1919
Menu
--