Domů Zboží Od Kalkin

Spessartin Granát, 2,42 ct., 8,8x6,8x4,2 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 11071772
Zobrazení: 45x
Vloženo: 25.11.2019
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: V obchodě Flér-Kalkin právě probíhá Slevová akce na všechno zboží s aktuální slevou - 16 % z ceny vystaveného zboží. K získání slevy je nutné vyplnit slevový kód ( D7E-X1I-H72 ) při vytváření objednávky. Akce probíhá do 30.3. 2024. Kompletní pravidla jsou uvedeny na profilu.

Granát SPESSARTIN / ID - GR-SPS-0120 / Brus - Ovál, kombinovaný / Hmotnost - 2,42 ct. / Rozměry - 8,8x6,8x4,2 mm / Čistota - I 1-2 /  Barva - Temně rudá / Úpravy - Bez úprav / Původ - Afrika

Pěkně brušený granát Spessartin s temně rudou barvou, bohatou jiskrou a silným leskem na ploškách korunky. 

Brus - velmi dobrý. Fasetace - dobrá-velmi dobrá. Vyleštění - dobré, ale drobné škrábance na tabulce (viditelné pod zvětšením-při odrazu světla od tabulky, viz foto).

Granáty z mé nabídky naleznete zde.

 

SPESSARTIN (SPESSARTIT)

Chemický vzorec - Mn2Al3(SiO4)3

Barva - oranžová až hnědočervená, hnědá, červená, tmavě červená, růžová, žlutá, hnědá, šedá, černá. Někdy vícebarevný červená a černá.

Transparentnost - průhledný až průsvitný

Tvrdost - 7-7,5 ,  7

Hustota - 4,2 g/cm3,  4,12 - 4,18

Lesk - Diamantový

Index lomu - 1,790 až 1,820

Dvojlom - Žádný

Štěpnost - {110} nedokonalá

Lom - Nerovný

Houževnatost - Křehký

Vryp - bílý

 

Spessartin je samostatným minerálem, zařazeným do skupiny granátů. Jako granát má nižší, ale dostatečnou tvrdost a je oblíben pro své oranžové a červeno-oranžové barvy, silnou brilanci (jiskru), nejsilnější (diamantový) lesk a výrazně omezenou dostupnost (v porovnání s ostatními červenými granáty se ho těží nesrovnatelně méně). Spessartin někdy tvoří směs s almandinem a mohou být velmi těžko rozlišitelní – zařaditelní k odrůdě.

Čistý Spessartit má oranžovou barvu, ale obvykle obsahuje železité příměsy, které mu dávají červeno-oranžové nebo hnědo-červené barvy. Čistě oranžová barva je velmi vzácná, ostatní odstíny jsou častější. Nejpopulárnější a nejvýše ceněnou barvou je čistě zářivě oranžová (Mandarin), následuje ohnivě červená s drobnými oranžovými odlesky. Spessartit má výjimečně vysoký index lomu a broušené drahokamy proto mají silnou brilanci a diamantový lesk.

Velmi zajímavé naleziště tohoto drahého kamene bylo objeveno v roce 1960 v údolí řeky Umba Tanzanie a Keni. Kameny z této lokality jsou natolik specifické, že se vytvořil nový obchodní název granát Malaya (nebo Malaia granát). Malaya granáty nejsou čistým spessartinem, ale jsou směsí spessartitu a pyropu, v chemickém složení blíže ke spessartitu.

Granáty jsou obecně velmi trvanlivé drahokamy vhodné do všech druhů šperků i generačních. Při zasazování je ale lepší dát pozor, aby nedošlo k odštípnutí rundisty (je křehký). Kameny bez defektů snášejí vyšší teplotu a čistění v ultrazvuku většinou bez požkození a změny barvy. Ale v žáru pukají.

Granáty, včetně spessartinu, obecně nebývají posilovány v barvě, a jejich barvy jsou vždy přirozené. Ovšem nejsou vyloučeny ani pokusy některých brusíren o jejich vypalování, nebo napouštění oleji.

Občas se na trhu objevují skleněné imitace, u návlekového materiálu (korálků) jsou tyto imitace běžnější a v cenově "dostupném" materiálu vyšší transparentnosti jsou velmi hojné. Bývá imitován i Kubickou zirkonií s oranžovou barvou (levný umělý materiál). Poměrně časté je nesprávné zařazení v rámci skupiny granátů, zvlášť záměna s oranžovými hessonity (Spessartin karátovou hodnotou výrazně převyšuje jak hessonity, tak i všechny granáty řady pyrop-almandin).

Menu
--