Domů Zboží Od Kalkin

Smaragd, Zambie, 1,51 ct., 8,9x6,7x3,9 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 10885929
Zobrazení: 129x
Vloženo: 20.9.2019
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Smaragd / ID - SMR-0088 / Brus - Ovál, kombinovaný (cejlonský) / Váha - 1,51 ct. / Rozm. - 8,9x6,7x3,9 mm / Čistota - I (průhledný) /  Barva - Sytě zelená s modrým tónem / Úpravy - Light Oiled* / Původ - Zambie

Poměrně velký, broušený přírodní smaragd z afrického naleziště s pěkným, sytým odstínem a dobrou čistotou. Odstín se lehce liší v různých zdrojích světla, v popisu je uváděn odstín v roztýleném slunečním světle. Kámen obsahuje vnitřní trhlinky.

Brus - dobrý (ale nižší). Fasetace - dobrá (lehce nepravidelná). Vyleštění - dobré (drobné trhlinky na povrchu, rozeznatelné při odrazu světla od plošek brusu). 

* Úpravy: u části kamenů v lotu byly odhaleny stopy olejování (v popisu uváděno Bez úprav), proto u všech kamenů v tomto lotu uvádím Light Oiled. Olejování není příliš povedené, při kvalitnějším provedení by byly kameny výrazně "čistější".

Smaragdy v mé nabídce naleznete zde.

 

SMARAGD

Chemický vzorec - Be3Al2Si6O18 (+ příměs Cr, vždy)

Barva - Středně až temně zelená

Transparentnost - průhledný až neprůhledný

Tvrdost - 7,5-8

Hustota – 2,68-2,78

Lesk - skelný

Index lomu - 1,565-1,602 (1,57-1,58)

Dvojlom - 0.005-0,010 (0,006)

Štěpnost – málo zřetelná,  podle {0001} 3,1 - bazální

Houževnatost - Křehký

Lom - nerovný - lasturnatý

Vryp – bílý

 

Smaragd je odrůda Berylu (v čisté formě je beryl čirý) se světle až sytě zeleným zbarvením. Zbarvení musí být vždy způsobeno pouze přírodní příměsí chromu (Cr), pokud jsou zelené odstíny způsobeny příměsí jiné latky (např vanad), pak se nejedná o smaragd, ale o mnohem méně hodnotný Zelený beryl. Odrůda smaragd je uznanou drahokamovou odrůdou.

V průběhu celé hystorie byl vždy jedním z nejvyhledávanějších drahokamů, vděčí za to hlavně své barvě, která neztrácí časem intenzitu, vysoké tvrdosti (a tedy i trvanlivosti) a půvabnému lesku, nemluvě o výrazně omezené dostupnosti (vzácnosti). Smaragd se nalézá většinou zcela neprůhledný, průhledné kameny jsou velmi vzácné. Navíc bývá většinou pouze bledě-zašedle zbarvený a s mnoha tmavými vměsky. Je dichroickým minerálem (dva odstíny barvy při pohledu z různých úhlu).

Smaragdy jsou proslulé pro své vady (inkluze). Bezchybné kameny jsou raritou. Obecně jsou drobné nedostatky považovány za klad, protože dokazují pravost kamene. Hodnota roste s čistotou, ale hlavně sytostí barvy. Za nejhodnotnější se považují modro-zelené odstíny. 

Starověký zdroj smaragdů byl z Egypta, ale kvalita byla nízká. Naproti tomu jihoamerické civilizace měli smaragdy vysoké kvality z dolů v Kolumbii, které se stále považují za nejhodnotnější. Ale relativně nový zdroj ze Zambie poskytuje také hluboce zelené smaragdy a často s menšími nedostatky.

Ačkoli má dobrou tvrdost, je velmi křehký - silné vnitřní pnutí a tlaky. Je třeba se vyvarovat velkém tlaku a neopatrnému úderu při zasazování. A zvláště u prstenů a náramků vždy volit nějakou formu ochranného zasazení. Na přímém slunci neztrácí intenzitu barvy. Ale ve velmi citlivý na vyšší teploty (může dojít k prohloubení trhlinek a prasknutí kamene). Smaragdy nesmí být čištěny ultrazvukem ani párou (i u kamenů dez defektů je to velmi rizikové). Olejované kameny by neměly přijít do styku s mýdlem a saponáty. Je odolný všem ve zlatnictví používaným kyselinám a hydroxidům, vyjímaje kiselinu Fluorovodíkovou.

Standardním ošetřením je napouštění kamene bezbarvými ropnými nebo syntetických mazivy (olejování - úprava známa už ze starověkého Egypta) a je obecně tolerována. Kontroverznější už je použití barevných olejů. Velmi časté je i plnění trhlinek různými pryskyřicemi. Nekvalitní, neprůhledný materiál (často i jiní zástupci berylu) se často dobarvuje konvenčními metodami. Poměrně časté jsou i dublety a triplety. Další úpravy nejsou tak časté, ale nelze je paušálně vyloučit. Obecně platí, že pokud není uvedeno jinak, lze předpokládat, že smaragd byl olejován a u bižuterního materiálu, že byl i obarven. Klasické olejování nejní trvalé - pomalu zaniká časem a časté čištění tento proces značně urychlí. 

Syntetické smaragdy jsou zcela běžné, vyráběny jsou už od roku 1848. Jsou vyráběny Flux a nověji i Hydrotermální metodou a jsou poměrně hodnotné. Relativně často se objevují i "recyklované" kameny, vytvořené slepením drti a odpadů z brusírny.

Vzhledem k hodnotě přírodních kamenů jsou imitace velice časté, v cenově dostupném materiálu drtivě převládají. Běžně se za smaragd vydávají kubické zirkonie, sklo, syntetický spinel a obarvenými levnějšími minerály. Z těch jsou nejčastější obarvené křišťály, bílé křemeny a u korálků i chalcedony. Imitace záměnou podobně zbarveného minerálu jsou také velmi časté, nejčastěji se zaměňuje se zeleným berylem, avanturínem, diopsidem, zelenými granáty, olivínem, turmalínem a hiddenitem... U bižuterního materiálu (návlekový materiál a horší kabošony) zcela převládají obarvené bílé křemeny a chalcedny, v lepším případě rycyklovaný materiál a obarvené obecné beryly špatné kvality.

Menu
--