Domů Zboží Od Kalkin

Operkulum (Turbinidae), 46,21ct./6ks., cca.14-16mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 9662124
Zobrazení: 67x
Vloženo: 22.6.2018
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Operkulum (Turbinidae) / ID - OPR-20/014 / Brus - Přírodní / Váha - 46,21 ct./6 ks. / Rozm. - viz foto (cca. 14,3-16,4 mm) / Čistota - Neprůsvitný /  Barva - Bílá-Hnědá / Úpravy - Bez úprav / Původ - Indie

Sada přírodní "skořápkoviny" - operkula plžů rodu Turbinidae s estetickou, charakteristickou kresbou. 

Operkulum je produktem vodních PLŽÚ (tedy šmeků, hlemýžďů), nikoliv MLŽÚ (škeblí..), jak se snaží v zájmu zvýšení prodejnosti, nepravdivě tvrdit někteří prodejci. Tento materiál je šperkařsky (a "ezotericky") využíván již velmi dlouho a v hinduistické tradici se považuje za posvátný a spojovaný s Višnuem (viz níže).

Cena za všechny kameny zachycené na fotografiích

Tvar - přírodní. Povrch - přírodní, hladký (možná drobná poškození na povrchu, viz foto).

Všechen organický materiál v mé nabídce naleznete zde.

 

OPERKULUM

Chemický vzorec - 

Barva - podle druhu plže

Transparentnost – Neprůhledný-neprůsvitný

Vryp - bílý

Operkulum je vápnitý útvar, který vytváří některé čeledi vodních-předožábrých plžů (Gastropoda - "šneci, hlemýždi"...). Jedná se o útvar který je trvale přirostlý (rovnou stranou) k noze plže a po jejím zatažení zcela nebo z části uzavírá ulitu-schránku (nejedná se tedy o dočasné výčko ulity, které známe od našich, suchozemských plžů). Původním účelem tohoto útvaru je ochrana proti vyschnutí, druhotně se u některých druhů prosadily i další funkce (obrana, hloubení v terénu...). 

Operkulum není produktem mlžů (Bivalvia), není částí škeblí či lastur, jak se, v zájmu zvýšení prodejnosti, snaží mást zákazníky mnoho obchodníků. 

Operkulum  (Gomti čakra...) je ve šperkařství používáno pro estetickou, přírodní kresbu na ploché části (trvale přirostlá k noze plže). Nejpoužívanější jsou operkula plžů čeledi Turbinidae (ale ne výhradně). Každý druh vytváří více či méně odlišné operkulum, jak velikostí, tak zbarvením či strukturou povrchu, část přirostlá k tělu je u všech druhů velmi podobná. Ve šperkařství jsou používány už velmi dlouhou dobu. V Evropě největší popularity dosahovaly u Keltů a ve starověkém Řecku, v pozdějších dobách jeho popularit a upadla. Naproti tomu v Indii (a zemích kde je rozšířem Hinduismus, zvláště tantrické směry) je velice populární dodnes. V hinduismu je tento materiál spojován s bohem Višnou (a jeho tradiční zbraní, kterou připomíná). Naproti tomu probíhající vlna konzumní esoteriky jej řadí spíše k Šivovi ("Šivovo oko") nebo dokonce Budhovi ("Budhovo oko").

Je poměrně měkký a dá se snadno poškrábat. Je vápnitý, tedy by neměl přijít do styku s kyselinami. Jako organický matriál by neměl být čistěn v ultrazvuku.

Operkula bývají nejčastěji bez úprav. Ale dobarvování či naopak bělení je také hojné. Imitace se objevují pravidelně a to z plastů, pryskyřic a skla-porcelánu. 

Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY:

Některé druhy vodních plžů, vytvářející tento útvar, jsou běžně konzumováni a chováni ve velkém na maso. Pokud se tedy jedná o operlula běžných, neohrožených druhů plžů (jak chované, tak z volného lovu), splňuje tento šperkařský materiál podmínky trvale udržitelného rozvoje (zcela zásadní kritérium ekologie i ochrany přírody). Když to řeknu hodně zjednodušeně, tak uvážlivým využíváním tohoto materiálu, nevznikne jeho nedostatek pro další generace, tento materiál lze v podstatě "vyrábět do nekonečna"... na rozdíl od všech minerálů a hornin, které jakmile vytěžíme, tak už nedorostou.

Menu
--