Domů Zboží Od Kalkin

Morganit, Madagaskar, 1,00 ct., 8,2x5,9x3,6 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 10991771
Zobrazení: 117x
Vloženo: 29.10.2019
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Morganit / ID - MOR-0073 / Brus - Ovál, modifikovaný / Váha - 1,00 ct. / Rozm. - 8,2x5,9x3,6 mm / Čistota - SI-I1 / Barva - Lehká růžová / Úpravy - Bez úprav / Původ - Madagaskar

Broušený morganit s lehkou barvou, dobrou průhledností a pěknou jiskrou. Odstín se může lehce lišit v různých zdrojích světla. 

Brus - střední-nízký. Fasetace - velmi dobrá. Vyleštění - velmi dobré.

Morganity v mé nabídce naleznete zde.

 

MORGANIT (Voroběvit)

Chemický vzorec - Be3Al2Si6O18 (zbarven příměsí cesia)

Barva - růžová až purpurově-růžová, světle fialová

Transparentnost - průhledný až transparentní

Hustota – 2,71-2,90 (2,6-2,8)

Tvrdost - 7,5 - 8

Index lomu - 1,579-1,600

Dvojlom – 0,005-0,009

Lesk - skelný

Štěpnost - nedokonalá podle {0001}3,1 - bazální

Lom – nerovný, lasturnatý

Houževnatost - Křehký

Vryp - bílý, bezbarvý

 

Morganit je růžová až purpurově růžová odrůda Berylu (k dalším odrůdám patří např.:smaragd, akvamarín..). Čistý beryl je čirý, zbarvení morganitu je způsobeno příměsí vzácného prvku Cesia (některé zdroje uvádí i mangan?). Poprvé byl identifikován až v roce 1910. Kromě extrémně vzácné červené forny berylu (Bixbitu), je morganit nejméně hojná klenotnická forma Berylu a poměrně vzácný je i v neprůhledné formě.

Má dostatečnou tvrdost, slušnou brilanci i lesk, pěkné odstíny a výrazně omezenou dostupnost, což z něj dělá ideální drahý kámen. Jeho barevný tón je obvykle pouze světle růžový s jemným broskvovým nádechem, hlubší odstíny růžové a kameny s oranžovým nádechem jsou velmi vzácné. Většina vytěžených kamenů má navíc nízkou průhlednost, je silně inkludovaná a nalézá se pouze v malých velikostech, broušené kameny nad 3 ct je už vzácné. Byly nalezeny i krystaly které obsahovali jak morganit tak modrý akvamarín. Je dichroický, při pohledu z různých úhlů lze sledovat dva odstíny barvy.

S morganity se pracuje podobně jako s akvamaríny, jsou velmi tvrdé, odolné a trvanlivé (a vhodné  i do generačních šperků), ale jsou křehké a hrozí u nich riziko odštípnutí nebo prasknutí pří nárazu. Nesmí být vystaveny vyšším teplotám - mohou vyblednout, nebo i změnit barvu (děje se tak při nižší teplotě než u akvamarínu), v žáru pukají. Čistění v ultrazvuku je velmi rizikové. V běžné zlatnické chemii se neporušuje, lepta jej pouze kyselina fluorovodíková.

Morganit bývá někdy tepelně upravován (Heated), pro zlepšení barvy a odstranění žlutých tónů. Jiné úpravy nejsou běžné, ale nelze je paušálně vyloučit. U bižuterního materiálu je běžné barvení hojných, obecných-bílých berylů nízké průhlednosti na růžovo a vydávání tohoto materiálu za morganit.

Je znám postup k výrobě syntetických morganitů, ale na trzích nejsou příliš hojné. Imitace se, pro velmi omezenou dostupnost, objevují pravidelně, nejčastěji se jedná o syntetické spinely, synt.korundy, kubickou zirkonii a sklo. Z minerálů se za morganit občas vydávají např. růženíny, kunzity a další. U návlekového materiálu imitace drtivě převládají, za morganit se vydává např. růženín, obarvený křišťál, obecný křemen a chalcedon, sklo a různé formy umělých hmot.

    Menu
    --