Domů Zboží Od Kalkin

Měsíční kámen, 5,33ct., 16,2x8,8x4,8 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 10638063
Zobrazení: 45x
Vloženo: 11.6.2019
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Měsíční kámen, růžový / ID - ADL-29/009 / Brus - Volný kabošon / Hmotnost - 5,33 ct. / Rozměry - 16,2x8,8x4,8 mm / Čistota - Průhledný / Barva - Světle oranžově mléčná / Úpravy - Bez úprav / Původ - Neznámý (pravděpodobně Indie)

Volný kabošon měsíčního kamene (pravý, ortoklas-adulár) s pěknou barvou, dobrou průhledností a silným stříbrným třpytem. Třpyt - je velice výrazný, je viditelný i v horších světelných podmínkách, jako širší stříbřitý pruh, nebo ploška plující po povrchu (Chatoyance-asterismus/Shiller efekt -"prasátko") - v reálu mnohem výraznější než na fotkách. Odstín se lehce liší v různých zdrojích světla a úhlech pohledu.

Tvar - volný-nepravidelný. Vyleštění - velmi dobré.

Všechny měsíční kameny v mé nabídce naleznete zde.

 

MĚSÍČNÍ KÁMEN (Oligoklas)

 

Chemický vzorec - KAlSi3O8

Barva - bílá, bezbarvá, modrá, zelená, žlutá, oranžová, hnědá, růžová, fialová, šedá

Lesk - perleťový

Index lomu - 1,518 až 1,526

Dvojlom - 0.0005

Tvrdost - 6 - 6,5  (6)

Štěpnost - dokonale štěpný ve dvou směrech (podle plochy {001} a {010}) Štěpení úhel asi 90 °

Lom - nerovný až lasturnatý

Houževnatost - křehký

Hustota - 2,56 až 2,58 (-2,62) , jiní autoři uvádí 2,5 - 2,6 g/cm?

Nerozpustný v kyselinách, není teplotně tavitelný.

 

Jedná se o zástupce živce-oligoklasu, pojmenované pro zářící stříbřité odlesky, které se podobají měsíčnímu světlu (bývají ale i v modré, oranžové, zlaté, růžové...). Což je vlastně jeho nejsilnější stránka, jinak není pro šperkařské použití zcela ideální, je totiž poměrně měkký (6M) a výrazně křehký. Vyskytuje se v mnoha odstínech, ale valná většina je bledých a nevýrazných. Zahrnuje několik šperkařsky využívaných odrůd – ružový, zelený a modrý M.K.. Zelené jsou většinou lehce zamlžené, v lehkých zelených-žlutých odstínech a bez opalizace, ale s krásným vnitřním jasem, růžové se vyskytují v béžových-broskvových odstínech, se silnou bíle stříbřitou opalizací a relativně častým asterizmem a kočičím okem. Za nejvzácnější a nejhodnotnější se považuje modrý měsíční kámen (vždy zcela čirá hmota bez výrazných inkluzí a bílých vrstev se silnou modrou opalizací), tato odrůda se povětšinou fasetuje.

Nejznámějším a zcela nejhojněji nabízeným “měsíčním kamenem” je tzv. duhový měsíční kámen (s hmotou protkanou bílými pláty a plochami a různobarevnou opalizací), ale tento kámen není pravým měsíčním kamenem, ale patří k živci plagioklasu (pravý měsíční kámen patří k oligolkasu), tedy se vlastně jedná v podstatě o bílou formu labradoritu.

Je citlivý na tlak a může snadno prasknout nebo se odštípnout, z této skutečnosti vyplívá i volba ochranného zasazení a opatrnost při zasazování a samotném nošení. V žáru rád puká. Měsíční kámen špatně snáší čištění v ultrazvuku, pokud je to nutné, tak pouze na kameny zcela bez defektů a i u nich vždy s rizkem rozvinutí vnitřních prasklin či prasknutí kamene. Většina běžné  zlatnické chemie může kámen poškodit – zbavit lesku.

Většinou nebývá nijak ošetřován, ani barevně posilován. Ovšem objevují se i kameny konvenčně obarvené do pestrých odstínů. Pravidelně se objevují imitace ze skla, mají silnou opalizaci ve stříbřitých i sytě modrých odstínech. Zcela nejčastější imitací je široce známý druh skla, zvaný Opalit (nejedná se o syntetický měsíční kámen ani opál, ale pouze o levnou formu skla), který je při prodeji zcela běžně vydáván za měsíční kámen, případně opal, občas s příponou “syntetický”.

Menu
--