Domů Zboží Od Kalkin

Kyanit - Disten, Nepál, 1,79 ct., 8,2x6,2x3,7 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 11097598
Zobrazení: 65x
Vloženo: 5.12.2019
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: V obchodě Flér-Kalkin právě probíhá Slevová akce na všechno zboží s aktuální slevou - 16 % z ceny vystaveného zboží. K získání slevy je nutné vyplnit slevový kód ( D7E-X1I-H72 ) při vytváření objednávky. Akce probíhá do 30.3. 2024. Kompletní pravidla jsou uvedeny na profilu.

Kyanit / ID - KYA-0038 / Brus - Ovál, kombinovaný / Hmotnost - 1,79 ct. / Rozměry - 8,2x6,2x3,7 mm / Čistota - SI-I1 /  Barva - Sytě modrá / Úpravy - Bez úprav / Původ - Nepál

Broušený kyanit s atraktivním odstínem modré a dobrou čistotou. (Vláknité inkluze, výrazné na fotografiích, jsou pouhým okem velmi špatně rozeznatelné, nejedná se o poškození na povrchu.)

Brus - dobrý-střední (nízký). Fasetace - dobrá (lehce nepravidelná). Vyleštění - velmi dobré.

Všechny kyanity v mé nabídce naleznete zde.

 

KYANIT - DISTEN

Chemický vzorec - Al2SiO5

Barva - modrá, zelená, bílá, čirá, šedá, hnědá, vzácněji černá. Nižší kvalita často s pruhy.

Transparentnost - Průhledný, průsvitný - opakní

Hustota - 3,56-3,68 g/cm3 (3,53-3,70)

Index lomu - 1,710-1,735

Dvojlom – 0,012-0,017 (-0,015)

Lesk - skelný-perleťový

Tvrdost – 4,0-4,5 (po délce krystalu) a 6-7 (napříč)

Štěpnost - dokonalá

Lom - tříštivý až vláknitý

Houževnatost - Křehký

Vryp - bílý

 

Disten-Kyanit je trojklonně krystalizující mineral se stejným chemickým složením jako Sillimanit (vláknitý až stébelnatý) a Andalusit (kosočtvetečně).

Za popularitu mezi šperkovými kameny vděčí hlavně nádherným odstínům modři, která může konkurovat i špičkovým safírům (vzácněji se objevuje i v jiných odstínech, zvláště zelené jsou poměrně oblíbené). Kameny drahokamové kvality jsou velmi vzácné (měly by být průhledné  v syté, rovnoměrně rozložené kobaltové modři). Většina vytěženého materiálu má nevýraznou, "zašedlou" barvu, která je velmi často nerovnoměrně rozložená (modré “pruhy v čiré či šedivé hmotě) a nízkou čistotu. Charakteristickým znakem jsou podélné prasklinky (pod zvětšením bývají patrné i u velmi čistých kamenů). Vzácně se objevují I kameny s  efektem Kočičí oko.

 Kyanit je zajímavý minerál se dvěma hodnotama tvrdosti, po délce krastalu 4-4,5 a napříč 7. Tato skutečnost, spolu s velkou křehkostí, velmi znesnadňuje opracování, navíc je silně trichroický (tři odstíny v různých úhlech), takže se musí kámen orientovat tak, aby ukázal ten nejatraktívnější odstín. To je důvodem, že se broušené kameny objevují daloko méně, než by si tento minerál zasluhoval. Kyanit se u nás obecně považuje za levný a dostupný materiál, ale to platí pouze u kamenů a korálků nízké kvality, kvalitní kameny s dobrou čistotou a intenzívní barvou jsou poměrně hodnotné a zvláště v USA jsou i velmi vyhledávané.

 Práce s kyanitem vyžaduje velkou opatrnost. Je poměrně měkký a má dokonalou štěpnost. Proto je nutná zvýšená opatrnost při zasazování a zvláště v prstenech je vhodné volit nějakou formu ochranného zasazení, aby se zabránilo odření a poškrábání kamene a hlavně broušené kameny byly chráněny před nárazy – riziko odštípnutí či prasknutí. Korálky by měly být oddělovány uzlíky, jinak hrozí velké riziko odření a poškození v okolí ústí dírek (velmi výrazně snižuje hodnotu korálků). Kameny bez defektů snáší relativně dobře vyšší teploty, u kamenů s trhlinkami hrozí riziko prasknutí. Kyanit by nikdy neměl být čistěn párou ani ultrazvukem, i u kamenů na pohled zcela čistých hrozí riziko prohlubování vnitřních trhlinek a prasknutí kamene.

 Kyanit obecně nebývá barven ani ošetřován. Ovšem nějaké formy dobarvování, potahování či tmelení nelze paušálně vyloučit.

Imitace se vzhledem k náročnosti opracování objevují zcela běžně, velmi hojné jsou různé formy plastů a plyskyřic, sklo (hojné hlavně u korálků, briolet a kabošonů), občas se za kyanit vydává kubická zirkonie a nelze vyloučit ani syntetické safíry, spinely a křemeny. Imitace záměnou za jiné, levnější většinou dobarvené minerály není u nás příliš rozšířená, ale v oblastech, kde je vyšší poptávka a hlavně povědomí o hodnotě kvalitního kyanitu jsou běžné (a bývají přenášeny i na náš trh), asi nejčastější jsou obarvené křemeny. Po nákupu je dobrým prvotním ověřením kontrola podélných trhlinek, pokud pod silnou lupou žádné neobjevíte, je to minimálně podezřelé.

Menu
--