Domů Zboží Od Atelier mezi kopci

Dlabané jasanové srdce od řeky Svratky

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce150 Kč
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Atelier mezi kopci

Katalogové č.: 10430231
Zobrazení: 78x
Vloženo: 21.3.2019
Počet srdcí: 17x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Srdíčková mistička je vyříznuta z jednoho kusu jasanového dřeva, dále opracována dláty, ručním broušením a leštěním.

Jedná se o malou jasanovou srdíčkovou mističku. S pěkným prožíháním a kresbou dřeva. Jasan vytahuje z půdy minerály, proto je jeho dřevo těžké a tvrdé. 

Srdénko je ošetřena BIO olejem na dřevo pro styk s potravinami.

Vhodná jako slánka, na koření, semínka, dekorace kuchyně. Popřípadě na Vaše poklady, prstýnky, náušnice, kamínek, ozdoba dekorace interieru a také pro Vaše skřítky domácí, pro mou milou, mého milého,dekorace poličky, stolu, knihovny, atd... .

Mistička má parádní kresbu dřeva.

Strom, z něhož je mistička vyrobena rostl na Českomoravské vrchovině. Poblíž řeky Svratky u Jimramova. Jeho stáří bylo cca 67 let.

Dřevo může obsahovat drobné prasklinky, což k výrobku patří a je to jeho přirozený proces.

Jasan má rád místa dobře zásobená vodou. Jeho dřevo je pružné a velice pevné.Dospívá asi ve 100 letech. Miluje světlo. Má záhlubníkový  kořenový systém. Jedno přísloví nazývá dub králem a jasan císařem stromů.

Už v 4 stol. se používal přípravek z jasanu na dnu a revma. List, kůra, plod působí močopudně, projímavě, čistí krev a rozpouští soli kyseliny močové. Semena posilují játra a slezinu. Bojovníci používaly vnitřní stranu kůry k hojení ran. Čerstvá míza dezinfikuje. Listy si poutníci vkládaly do bot, aby je osvěžily. Germánští bojovníci pili odstátou vodu právě z jasanových pohárů. Z jasanu se vyrábí homeopatický přípravek na dnu a revma.

Podle staroseverské mytologie byl muž stvořen z jasanu. Ve Skotsku se věřilo, že má jasan blahodárný vliv na novorozence. Podle zvyku jim dávali jasanovou mízu a na ohni v pokoji přikládali jasanové větévky.

Jasan uctívali Skotové, Švédové, Germáni i Angličané a Irové.

Keltové do svých lodí vždy dali jasanové dřevo - aby se loď nepotopila. Ještě v 19. stol. si sebou Irové brali na cestu přes oceán kousek jasanového dřeva. V Řecku s pomocí jasanu přivolávali déšť.

Bojovníci v době železné velice používali jasanové oštěpy, dle legendy ho použil i Achille. Velice dobré byly i jasanové šípy, používali je i Keltové.

Rozměry :cca 15,7 x 10,2 x 2,1cm

Vyrobeno v nekuřáckém prostředí a s úctou ke dřevu.

Menu
--