Čaj o páté - nejprve se čaj podával pouze v kavárnách a byl velmi drahý. Později se začal prodávat sušený čaj, který si mohli ti majetnější koupit domů. Postupně se cena čaje snižovala a tento teplý nápoj se stal velmi oblíbený. Zrod tradičního pití čaje sahá do posledních let 18. století. V té době se objevily dva druhy servírování čaje, buď takzvaný "Low tea" oblíbený mezi aristokraty, který spočíval pouze v pití čaje s malým zákuskem a "High tea", jenž byl mezi středními a nižšími třídami považován za nejdůležitější stravu dne...
Keramická cukřenka, či prostě jen dózička, pro přípravu čaje, který má být skutečným rituálem. Žádný spěch, dobrý, kvalitní čaj. Dopřejme si takovou chvilku i dnes, když už rituál "čajů o páté" dávno odvál čas.....
Nádoba je točená, z hlíny červenice. Hlína před výpalem je pečlivě vyleštěna, takže dává speciální "sametový " povrch. Úchytka a dekor připomínají porcelán, jsou bíle engobovány a dekorovány speciální technikou "tabákové šťávy"
Rozměry: průměr nádoby 10 cm, výška bez poklice: 8,5 cm. Výška i s poklicí 14 cm.
Tento výrobek byl vyroben v rámci Velké meziklubové soutěže za klub Nezařaditelných.