Domů Zboží Od Kalkin

Červený Granát, Afrika, 2,66 ct., 10,1x7,0x4,8 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 9834631
Zobrazení: 135x
Vloženo: 30.8.2018
Počet srdcí: 2x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Granát Red / ID - GR-0039 / Brus - Kapka / Hmotnost - 2,66 ct. / Rozměry - 10,1x7,0x4,8 mm / Čistota - SI-VS /  Barva - Temně rudá / Úpravy - Bez úprav / Původ - Afrika

Broušený červený granát (odrůda blíže neurčena) s dobrou čistotou a sytou, temně rudou barvou, kterou prozařují sytě rudé odlesky. 

Brus - dobrý (velmi lehce nižší). Fasetace - dobrá. Vyleštění - dobré (drobné poškození v hraně faset, rozeznatelné pod zvětšením).

Granáty z mé nabídky naleznete zde.

GRANÁT - Red

Chemický vzorec – variabilní

Barva - odstíny červené, nahnědlé a purpurové

Transparentnost - průhledný-neprůsvitný

Tvrdost - 7-7,5, (7,5-8,5)

Hustota - 3,57-4,30

Index lomu - 1,714-1,820

Dvojlom - Žádný

Lesk - skelný

Štěpnost - nedokonalá

Lom – Nerovný, tříštivý

Houževnatost - křehký

Vryp - bílý s barevným nádechem

 

Granát - Red  (červený granát) je obchodní označení pro červeně zbarvené granáty jejihž zařazení k odrůdě by bylo obtížné. Do této kategorie se řadí všechny granáty červené barvy, které jsou prodejci při prodeji označeny pouze jako Granát bez specifikace odrůdy.

Příčina této situace vyplívá ze skutečnosti, že granáty nejsou ve svém chemickém složení jednotné. Vytváří hojné přechodové řady, kdy některý chemický prvek je postupně nahrazován jiným. Jednotlivé odrůdy se tak dají odlišit jen chemickou analízou (např.: Almandin Fe - Rhodolit Fe+Mg – Pyrop Mg) a přiřazení k odrůdě lze provést jen u koncových a středového člena. Navíc se granáty velmi často nachází ve směsy jednotlivých řad (minerálů), např směs pyrop-almandinu se spessartinem. Granáty RED jsou nejčastěji zástupci řady pyrop-almandinu a jeho směsí.

Granáty jsou, i přez nižší tvrdost, obecně velmi trvanlivé drahokamy vhodné do všech druhů šperků a klenotů (včetně generačních). Při zasazování je, ale potřeba dát pozor na přílišný tlak, aby nedošlo k odštípnutí rundisty. Jinak dobře odolává zahřátí např. při leštění šperku, ale v žáru mohou pukat. Lze jej čistit v páře i ultezvukem (pokud neobsahují výraznější inkluze či defekty). Běžné zlatnické chemii jsou relativně odolné.

Granáty red jsou téměř vždy bez úprav, ale pokusy s napouštěním oleji a pryskyřicemi nelze vyloučit. Zřídka se objevují dublety, ale ty jsou hojnější u hodnotnějších odrůd.

Občas se na trhu objevují skleněné imitace. U korálků jsou poměrně časté. Běžné jsou i poměrně hodnotné syntetické granáty (stejné chemické složení jako přírodní), ale ty se vzhledem k jejich ceně vydávají spíše za hodnotnější odrůdy. Nejčastější "granáty" používané ve špercích jsou temně rudé kubické zirkonie (lze je běžně vidět v téměř všech "kamenných" zlatnictvích v bohatě osazených stříbrných, ale i zlatých špercích, kde je prodejci téměř bez vyjímky vydávají za přírodní, většinou africké almandiny/pyropy či právě červené granáty). Korálky v zahnědlých barvách a nízké průhlednosti se oběvují často a nebývají příliš nákladné, ale návleky kamenů s pěkným odstínem a dobrou čistotou už jsou poměrně nákladné. Obecně se vzrůstající kvalitou korálků imitací výrazně přibývá.

Menu
--