Domů Zboží Od Kalkin

Ametyst, Brazílie, 1,14 ct., 7,0x5,1x4,1 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 11107316
Zobrazení: 49x
Vloženo: 9.12.2019
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Ametyst / ID - AMT-00/158 / Brus - Oktagon / Váha - 1,14 ct. / Rozm. - 7,0x5,1x4,1 mm / Čistota - VS /  Barva - Růžově fialová / Úpravy - Heated* / Původ - Brazílie

Broušený ametyst se sytým odstínem, velmi dobrou čistotou a bohatou, plnou jiskrou. 

Brus - dobrý (viz foto). Fasetace - dobrá. Vyleštění - dobré (viz foto).

* Tento lot ametystů byl kupován jako Bez úprav, ale u části kamenů byly nalezeny stopy vypalování (Heated), proto raději u všech kamenů uvádím úpravu Heated.

Všechny ametysty v mé nabídce naleznete zde.

AMETYST

Chemický vzorec - SiO2 (křemen) + Fe

Barva – světle růžově fialová až tmavě fialová, Někdy bělavé linky (smícháný s křemenem či citrínem)

Transparentnost - průhledný až průsvitný

Hustota – 2,64-2,68 (2,65)

Tvrdost - 7

Index lomu - 1,544-1,553

Dvojlom - +0.009

Lesk - skelný

Štěpnost - neštěpný

Lom – nerovný, lasturnatý

Houževnatost - křehký

Vryp - bílý

Rozpustnost – jen kyselina fluorovodíková

Ametyst je odrůda křemene, která je přírodní příměsí železa, dalších prvků a následným přírodním ozářením zbarvena do fialova. Jako křemen má nižší tvrdost, lesk i brilanci, jeho popularita je založena hlavně na jeho lila - fialové barvě. Je relativně běžný, ale pouze v nízké průhlednosti a lehkých (velmi světlých) nebo naopak příliš temných odstínech, v kamenech zašedlých a často nerovnoměrně zbarvených. Kameny zcela transparentní v jasných a intenzívních odstínech jsou vzácné (a rozhodně u nich neplatí převládající názor, že se jedná o levný šperkový kámen). Kameny z některých lokalit mohou mít barvoměnu (nejčastěji na denním světle fialový, při žárovce růžový, vzácně i modrý), ale bývá většinou velmi slabá (pokud je silná je kámen velmi hodnotný). Ametyst pochází z mnoha různých nalezišť, produkujích různě zbarevné kameny, za nejhodnotnější se považuje Ametyst z Ruska, tzv. "sibiřský ametyst"-má velmi syté barvy s načervenalými a namodralými odstíny (toto naleziště bylo v podstatě vyčerpáno). I když je relativně hojný, je obecně považován za nejhodnotnější odrůdou křemene (i když přírodní citrín je mnohem vzácnější).

Jeho jméno pochází z řeckého Amethystos, což znamená "ne opilý" - Ametyst se ve starověku používal k odvrácení opilosti. Korále z ametystu jsou známy už z civilizace Mohendžo-dara, z Egypta, Sumeru a Baktrie v Afghánistánu a Tadžikistanu.

Při práci s ametystem je třeba dát pozor na jeho křehkost a relativní měkkost. V žádném případě by neměl být vystavován vyšším teplotám (kámen může vyblednout, zcela změnit barvu a v žáru puknout). Kameny z některých lokalit mohou při delším vystavení světlu velmi pomalu blednout. Čistění v ultrazvuku zvládá většinou bez poškození (ale to platí pouze pro kameny bez větších defektů a bez trhlinek).

Relativně hojné ametysty (světlejší) bývají často tepelně upravovány pro celkovou nebo částečnou změnu barvy (Heated). Kameny touto úpravou změní barvu nejčastěji na odstíny vzácnějšího citrínu, při silnějším zahřátí se odbarví na křišťál, material z některých lokalit se zbarvuje i na světle zelenou- Praseolit, případně částečnou úpravou se dá “vyrobit” ametrín. U levnějších “ametystů” (zvláště u korálků a kabošonů) je velmi časté i (většinou málo trvanlivé) barvení máčením kamenů do barvy, kterým se z křišťálu a bílých křemenů “vyrábí ametyst”.

Zcela nejběžnějšími ametysty na trhu dnes jsou syntetické křemeny v odstínu amethyst, produkované pomocí hydrotermální metody. Pozor je třeba dát hlavně, ale nejen u intenzívně zbarvených kamenů s vyšší čistotou (platí pro všechny zástupce křemenů ve všech typech zpracování). Poměrně hojně se objevují i imitace, velmi hojné jsou už zmiňované obarvené křemeny, často fialové sklo a u broušených kamenů i kubické zirkonie. Převážná většina “levnějších” korálkových návleků a briolet dobré kvality je ve skutečnosti skleněných nebo syntetických, což platí hlavně (ale nejen) u jednotně zbarvených návleků korálků ve vyšší čistotě. Sestavený návlek dobře a jednotně zbarveného přírodního, neupravovaného ametystu je nákladná záležitost a jeho rozprodávání po kusech je zcela nerentabilní!

Menu
--