Domů Zboží Od Kalkin

Almandin Granát, 4,69 ct., 11,3x9,0x5,5 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 11098082
Zobrazení: 114x
Vloženo: 5.12.2019
Počet srdcí: 2x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: V obchodě Flér-Kalkin právě probíhá Slevová akce na všechno zboží s aktuální slevou - 16 % z ceny vystaveného zboží. K získání slevy je nutné vyplnit slevový kód ( D7E-X1I-H72 ) při vytváření objednávky. Akce probíhá do 30.3. 2024. Kompletní pravidla jsou uvedeny na profilu.

Granát ALMANDIN / ID - GR-ALM-0020 / Brus - Ovál / Hmotnost - 4,69 ct. / Rozměry - 11,3x9,0x5,5 mm / Čistota - SI-VS /  Barva - Tmavě rudá / Úpravy - Bez úprav / Původ - Afrika

Už relativně velký, brušený granát Almandin s tmavě rudou barvou, dobrou čistotou, pěknou bohatou jiskrou a silným leskem na ploškách korunky. 

Brus - dobrý. Fasetace - dobrá. Vyleštění - velmi dobré.

Granáty z mé nabídky naleznete zde.

 

PYROP-ALMANDIN (Granát)

Chemický vzorec - Fe2+3Al2[SiO4]3 (kde Fe je nahrazováno Mg).

Barva - tmavě červená, oranžově červená, hnědočervená, hnědá, černá a kombinace těchto barev, vzácně fialová, růžová (přechody k rhodolitu)

Transparentnost - Transparentní, průsvitný až téměř neprůsvitný

Tvrdost - 7-7,5 

Hustota - 3,93-4,30 g/cm3

Index lomu -  1,770-1,820

Dvojlom - Žádný

Lesk - Skelný

Štěpnost - 2,2 v úhlu 90 °

Lom - Nerovný

Vryp - Bílý

Rozpustnost - v kyselinách nerozpustný

Charakteristické inkluze - Časté vrostlice oxidu manganu.

 

Pyrop-Almandin je granátová řada, u které je Fe v chemickém složení nahrazováno Mg. Almandin (jen nebo výrazná převaha Fe) a Pyrop (jen Mg) jsou koncovými členy. Zhruba uprostřed stojí neuznaná, ale známá „odrůda“  Rhodolit (Fe i Mg). Jednotlivé členy lze spolehlivě odlišit pouze stanovením chemického složení kamene (ne přítomností hnědých tónů barvy při prosvícení kamene, jak často uvádí starožitníci a šperkaři). Pyrop-almandin se navíc velmi často nachází ve směsi s jinými granáty a granátovými řadami. Jako ostatní granáty má i pyrop-almandin nižší, ale dostatečnou trvdost, slušnou brilanci, silný lesk a pěkné odstíny. Zvláště fialové odstíny Rhodolitu, chybějící u ostatních granátů, jsou velmi populární.

Almandin je (spolu s hessonitem) nejhojnějším a nejdostupnějším zástupcem granátů. Může mít jasné rudé barvy (Precious garnet), ale většina vytěžených kamenů je velmi temná a obsahuje nežádoucí hnědé tóny barvy, navíc mívají velmi nízkou průhlednost a velké množství vměsků a nečistot. Na některých lokalitách se vzácně nalézají i kameny s efektem čtyř- a šesti- ramenné hvězdy. Ze všech granátů má nejvyšší specifickou hmotnost. Rhodolit je střední člen řady, který je známý pro své fialové až růžové odstíny. Je z této řady nejméně hojným a nejhodnotnějším. Pyropy bývají většinou velmi temné, často působí až černé. Tzv. Český granát je pyrop z českých nalezišť. Ten je, pro silně omezenou dostupnost, velmi hodnotný, ale jihoafrická naleziště dávají velké množství kvalitních pyropů i velkých velikostí a jejich hodnota není nijak závratná.

Granáty jsou obecně trvanlivé drahokamy vhodné do všech druhů šperků, ale pro nižší tvrdost (7-7,5M) je v prstenech a náramcích vhodné volit ochranné zasazení. Jsou poměrně křehké, proto je při zasazování na místě opatrnost, aby nedošlo k odštípnutí rundisty. Zvýšenou teplotu (např při leštění šperku) snáší beze změny barvy, ale v žáru puká. Čistění v ultrazvuku zvládají čisté kameny většinou bez požkození.

Granáty, včetně almandinu, nebývají posilovány v barvě, a jejich barvy jsou obecně přirozené. Ale u bižuterního materiálu (zvláště u korálků) je poměrně časté barvení ponořením do barvy a napouštění oleji, pryskyřicemi k zlepšení čistoty a zkrytí kazů.

Je znám postup výroby syntetických granátů, ale výroba je poměrně nákladná, proto se syntetické granáty vyrábějí hlavně pro hodnotnější odrůdy. Občas se na trhu objevují skleněné imitace (u návlekového materiálu-korálků jsou zcela běžné a v cenově "dostupném" materiálu vyšší čistoty velmi hojné). Ale nejčastější imitace je Kubická zirkonie v odstínu granátu (levný umělý material), například v čínských strojově vyráběných špercích tato imitace drtivě převládá. A naopak občas jsou almandiny a pyropy vydávány za jiné, hodnotnější minerály podobné barvy.

    Menu
    --