Nikdo se mě na to sice nezeptal, ale cítím potřebu sdělit světu (chacha!), jak jsem se dostala k vyšívání.

Omáčka

Věc se má tak, že ačkoliv vám jako prodejci všude radí nezačínat větou "Už od malička jsem ráda kreslila...", tak jsem prostě odmalička fakt ráda něco tvořila. Kreslit sice neumím, ale záchvaty všelijaké, především textilně zaměřené, tvorby tu prostě byly. 

Nejnadějněji se z hlediska hobby-udržitelnosti dlouho jevilo šití. Dokonce jsem si ze své první opravdové výplaty koupila Ferdinanda, svůj první vlastní šicí stroj. Bohužel se ukázalo, že absence šicího koutku v jednopokojovém bytě je dost esenciální nedostatek, a tak Ferda čeká na time of his life, který nastane v okamžiku, kdy se přestěhujeme... někdy, snad

Současně se do mého zájmu o tvoření promítlo i zaměstnání. Už při škole jsem začala pracovat jako marketingová podržtaška a denně jsem tak chrlila texty, letáky, hromadné emaily a časem jsem začala fušovat i do grafiky. Sice se nejednalo o nějaké zásadní umění, přesto jsem se domů vracela kreativně, a postupem času i duševně, vycucaná. Se změnou zaměstnání ale vysvitlo slunce. Když pominu takové podružnosti jako, že mi po práci zbývá na odpoledne energie a dobrá nálada, nebo že mi po zaplacení nájmu a stravy zbydou peníze i na bavlnky, přebývá i kreativita

A když jsem při toulkách po pinterestu narazila na tzv. subversive cross stitch, tedy nemravné, urážlivé a jinak nevhodné textíky vyvedené v křížkové výšivce, musela jsem to taky zkusit. Rychle jsem pak zjistila, že ještě trochu víc legrace si užiju s volnou výšivkou, že si můžu vyšít cokoliv, že tam můžou být kytky i něco naprosto nemístného. Mé  nadšení  gradovalo. A stále graduje. 

Vyšívání do každé rodiny

Začít vyšívat je velmi jednoduché. Nejsou potřeba žádné velké investice. Nemusíte se nic složitě zdlouhavě učit, abyste vůbec mohli začít. Od prvních stehů jste schopní stvořit hotový obrázek, a pokud nejste úplně leví, dá se na něj i koukat. Časem se samozřejmě naučíte spoustu tríčků a nových stehů, zdokonalíte se. Všechny potřebné základy odkoukáte z dostupných tutorialů na pinterestu nebo na youtube. Fakt. Pohoda. 

Výhodou vyšívání je, že vyžaduje preciznost, ale zároveň netvrá věky, než vidíte výsledky. Téměř každou chybku lze poměrně jednoduše napravit. Můžete se držet šablony i divoce improvizovat. 

Vyšívání si můžete nosit všude sebou a pár stehů přidat kdekoliv a kdykoliv to na vás přijde.