Fler Beadweaving Team - Klub šitého šperku sdružuje prodejce, kteří tvoří šperky touto technikou, umožňuje jejich společnou prezentaci a snaží se jim zprostředkovat cestu k vlastnímu zdokonalení.

Téma pro 25. kolo soutěže:

Století páry

(určila vítězka 24. kola Luuthien)

Průvodní slovo autorky tématu:
Jako století páry je označováno 19. století, kdy díky objevu parního stroje Jamese Watta dochází k rychlému vývoji především na poli průmyslu. Do té doby převážně zemědělská Velká Británie se začíná rychle měnit a s ní i celý svět. Najednou není potřeba lidské či zvířecí síly, aby stroje fungovaly a vozidla se pohybovala. Jakmile naši předci přijdou na to, jak využít potenciál vody přeměněné na páru, vše se dává do pohybu doslova samo. Kočáry jsou nahraženy prvními paromobily, po nově budované železnici se prohánějí první parní lokomotivy. Svět zrychluje. Nejvíce z tohoto pokroku těží Velká Británie, ve které roku 1837 usedá na trůn královna Viktorie. Začíná viktoriánská éra plná strojů, uhlí, oceli a průmyslu. Je to doba plná kontrastů. Čistá síla páry vedle mouru a sazí oceláren. Pokrok a bohatství vedle rozmachu infekčních chorob. Bílé svatební šaty coby nová tradice vedle smutečních černých, které se stávají největším módním hitem. A co umělecké slohy? V architektuře frčí empír a později historizující směry jako novogotika, v hudbě a literatuře romantismus. Kromě toho se v celé Evropě válčí a zbytek světa se v podobě kolonií rozděluje mezi pár evropských mocností. Západ objevuje orient, Darwin pravdu o původu druhů. A... A takhle bychom mohli pokračovat donekonečna. Jedno krátké období ve vývoji člověka a kolik nám toho dalo. Dodnes nás inspiruje. Steampunk, gothic, novodobý viktoriánský styl. To je jen několik hesel, která se opírají právě o století páry. A je to jen několik možností, které nás můžou při tvorbě inspirovat...

James Tissot, The Gallery of HMS Calcutta (Portsmouth), c.1876, oil on canvas, Tate

Své příspěvky můžete posílat do 31. srpna 2016 vnitřní poštou na profil Lillian Bann, budu se na ně moc těšit. :)

Podmínky soutěže: - prodejci, kteří se soutěže účastní, vyrobí v období mezi 17. 6. - 31. 8. 2016 jeden výrobek inspirovaný tímto tématem;

POZOR! KAŽDÝ PŘIHLÁŠENÝ KUS MUSÍ BÝT INSPIROVÁN ZADANÝM TÉMATEM (vyvarujte se snahy napasovat na téma něco, co s ním nijak nesouvisí).  
- věc musí být vyrobena způsobem, při kterém převažuje technika šitého (vyšívaného) rokajlového šperku;  
- věc musí být do termínu vypršení lhůty umístěna k prodeji na https://www.fler.cz/;  
- věc musí být vyrobena v určené lhůtě, nevkládejte starší zboží ani dříve skryté!  
- každý prodejce může nominovat jen jeden výrobek;  
- po ukončení lhůty budou všechny takto vytvořené výrobky zveřejněny, nominovány a v blogu na https://www.fler.cz/blog/klub-siteho-sperku proběhne hlasování o nejzajímavější z nich.

Přejeme všem tvůrcům bohatou fantazii, hbité prsty a dobré oči a těšíme se na začátku října na hlasování, určitě bude z čeho vybírat! 
Pokud se k nám do klubu budete chtít přidat a soutěže se zúčastnit, rádi Vás uvítáme (čtěte pravidla pro vstup!).

Za Klub šitého šperku Lillian Bann