Ano, čtete a vidíte dobře, opravdu to vypadá tak, jakoby se vedení pošty rozhodlo zbavit co největšího počtu svých zákazníků :-)

Česká pošta od 1.3.2019 zásadně mění způsob výpočtu poštovného a nyní nerozhoduje váha balíčku, ale hlavně jeho rozměry, resp. rozměr jeho nejdelší strany. Další úžasnou novinkou pro odesílatele je příplatek za tzv. Nestandard - jedná se o příplatek za nestandardní balení, tedy balík musí mít tvar krychle či kvádru, jinak si bude pošta účtovat 19kč navíc. Asi si říkáte, že řešením je prostě zakoupit kartonové krabice. Podíváme-li se ale na jejich cenu, zjistíme, že ta začíná zhruba na 20kč a roste směrem nahoru dle velikosti. V našem případě pak bude jedno, zda pošlu balík ve skladné igelitové obálce s příplatkem, nebo v nové krabici za 20kč, tak či tak to bude muset zákazník zaplatit.

Důvodem, proč i nadále budu využívat jejich služeb, je fakt, že doporučených psaní, kterých posílám jednoznačně nejvíce, se tyto změny příliš nedotknou. Touto variantou posílám tzv. měkké a lehké zboží  (čepice, bekovky, taštičky, menší kabelky, sukně a někdy i lehké šaty), které se vleze do obálky s max rozměry 50 × 35cm, jejíž výška nesmí přesáhnout 5cm, s max hmotností 2kg. Přesáhne-li balík některé z těchto omezení, musí být odeslán už jako klasický doporučený balík nebo balík do ruky, pro které platí výše uvedené informace.

pozor, teď přijde hodně dlouhé souvětí Vyplazuje jazykBláznivý:-)

A protože nemohu posílat každý balíček jiným přepravcem, a jsem nucena si vždy vybrat jen jednoho, který obstará všechny balíky, a žádná přepravní společnost, se kterou jsem v poslední době jednala, nebyla schopna přijít s lepší nebo alespoň podobnou cenovou nabídkou, na kterou bych mohla kladně reagovat ...... zůstávám stále, se skřípajícími zuby, u ČP. Přijde-li ale příští rok s dalšími změnami týkajícími se právě doporučených psaní, bude už nutné obrátit se na někoho jiného.

Pro více informací klikněte zde na přehledný článek na fleru, který se týká těchto změn v dopravě.

Děkuji všem, kteří dočetli až do konce, za pochopení.

Práci zdar, lenosti zmar, Petra Bogy .-)