Mám ráda procházky lesem a nerada bych, aby děti našich dětí nebo snad jejich vnoučata o tuto možnost přišli.

Proč toto téma zmiňuji na Fléru? Protože určitě i vy patříte mezi ty, co "šetří naše lesy" a zbytečně nic netisknou - šetříte papírem. Málokdo ale ví, jaká je skutečná situace. V současné době se nepřetržitě řeší kůrovcová kalamita. Jsou napadány další a další stromy, které je nutné pokácet a co je důležité - odvézt a zpracovat, aby se z nich kůrovec nešířil dál. Bohužel, je už tolik pokáceného dřeva, že ho odběratelé nestačí zpracovávat, nemají o něj zájem a tyto napadené klády leží bez využití v lese. Kůrovec se tak vesele šíří dál a odnáší to další stromy.

Můj partner je hajný a proto vím, že většina nezasvěcených o tomto problému nemá ani tušení. Pokud se s tím ale nezačne něco dělat, hrozí nám tak velká kůrovcová kalamita, že už se z toho naše lesy nemusí vzpamatovat. Jsem proto přesvědčená, že nejvíc teď našim lesům pomůžeme paradoxně tím, že začneme s papírem nikoli šetřit, ale víc s ním pracovat a víc ho používat. Osobně nechápu, proč se při současné situaci neztáhne výroba plastových výrobků a nenahradí se papírovými - kelímky, tácky, pytlíky... to všechno by mohlo být už jen z papíru. Navíc by se tím vyřešila i situace s přebytkem plastů.

Co možná nevíte?
Lesy jsou obnovitelný zdroj a průběžné kácení přírůstu je nutností. Jinak by se stal z každého lesa neprůchozí "prales". Tímto průběžným kácením se do dřevozpracujícího průmyslu dostane dostatek dřeva, aniž by se musel mýtit celý lesní porost. Za každý vykácený strom se pak následně vysazuje nový. Lesní stromy tak průběžně dorůstají. I před kůrovcovou kalamitou tak bylo dostatečné množství dřeva pro běžné zpracování. Z každého prodaného dřeva jdou peníze zpět do lesa na jeho obnovu. Šetřit lesy bychom proto měli hlavně tím, že je nebudeme znečišťovat.

Sama jsem kdysi byla přesvědčená, že šetřením papíru šetřím naše lesy. V současné době ale vím, že s každým zakoupeným papírovým nebo dřevěným výrobkem přispěju na revitalizaci lesů a troufnu si napsat, že i na jejich záchranu.