Naším revírem je dýhárna, naše tempo ve vymýšlení nových vzorů je vražedné!

Dýha je čistě přírodní, nenapodobitelný materiál jedinečného vzhledu. Jedná se o velmi tenký plát dřeva v tloušťce od 0,20mm do 3,00mm, který vzniká krájením nebo loupáním kmenů stromů. Používá se především jako výrobní materiál pro interiérový nábytek, dveře, zárubně, podlahy a další zařizovací předměty. Je to tradiční materiál pro architekty a bytové designéry, kteří ji s velkou oblibou používají pro své osobité originální návrhy.

   

Sesazenka soustředných kruhů z dýhy zebrano.   Sesazenka z čtyřúhelníků z dýhy jasanu bílého.

 

S dýhou se dá doslova kouzlit. Nejenom, že můžete vybírat z více než sta dostupných dřevin, ale dá se pracovat i s její kresbou a sesazovat ji k sobě tak, aby byly vytvořeny zajímavé obrazce. Nejsložitější technika sesazování je tzv. intarzie, tedy skládání dýh s odlišnou barvou a strukturou. Na technice intarzie obzvlášť vynikne technologická a řemeslná náročnost a vysoký podíl ruční práce. Chceme ukázat, že intarzie lze dělat i moderním způsobem, a že to není mrtvá technika vhodná jen pro zámecký nábytek.

   

Geometrická sesazenka z dýhy zebrano.               Intarzie s čtyřúhelníky z dýhy javoru a břízy.

 

Všechny námi používané dýhy pocházejí z legální a ekologické těžby a jsou certifikovány, tak jako všechny ostatní nábytkové komponenty. Pro finální úpravu dýhy používáme nejraději olejovosk, který je na přírodní bázi a krásně zachovává hmatatelnou strukturu dřeva. 

   

Intarzie z dubu s proužky z ořechu.                      Intarzie z jasanu bílého s vlnkami z javoru.

 

Inspirace pro náš nábytek tkví v příběhu dřeva a dýhy jako takové. To ústí v maximální úsilí ukázat krásu a variabilitu dekorů dýhy na jednotlivých kusech nábytku. Proto je každý kus vyráběn s individuálním přístupem ke konkrétnímu zákazníkovi. Jednoduchá geometrická forma ztvárnění nábytku je navíc nadčasová a hned tak se neomrzí.  

Jak dodává Tereza Šašková, designérka nábytku: Každý kus je ve své podstatě originál, jelikož nikdy nenajdeme v přírodě dva stromy, které by měly naprosto stejnou kresbu dřeva.“

 

   

Postel z kolekce NUX s čelem s geometrickou sesazenkou z dýhy zebrano a s intarzií jasanu a javoru.