Dobrý den, vítejte u dvanáctého dílu naší série rozhovorů, dnes s mramirou alias Miroslavou Mráčkovou. Ptá se dream handmade.                                      

1. Jaké byly úplné začátky tvého  tvoření a jak jsi vlastně objevila Fler?

Fler jsem objevila úplně náhodou v jednom časopise v době, kdy jsem byla na mateřské a neměla jsem vůbec na nic čas. Jelikož jsem dřív šila pro jeden obchod, tak mi zůstali velké přebytky látek a já jsem je zde mohla prodat. Tím to začalo a změnilo mi to život. Do té doby, i když jsem velice tvůrčí člověk, mě nenapadlo, že bych mohla něco podobného dělat i já. A jak jsem si prohlížela výtvory lidí, ty nádherné šperky a možnosti, tak mi to nedalo a pustila jsem se do tvorby šperků. Mé úplně první šperky byli z fimo hmoty.

          

2. Co považuješ za svůj největší úspěch a naopak za největší neúspěch ve své tvorbě?

Můj největší úspěch je každá nová věc,kterou vytvořím a samozřejmě pokud se líbí a prodá se. Neúspěch, když něco vytvořím, dám si s tím hodně práce a když se na to podívám a zjistím,že to není podle mých představ a raději to znovu rozeberu.

 

3. Je tvá tvorba něčím  jedinečná? Čím se lišíš od konkurence?

Moje tvorba není určitě vyjimečná a neliším se od konkurence. Velice mě zaujala práce z gizmem, když jsem byla na prvním kurzu, tak jsem tam poprvé gizmo spatřila a byla to láska na první pohled. Hned jsem si ho musela koupit. Práce s gizmem je úžasná. Dává nekonečné možnosti, záleží jen na naší fantazii. Také velice ráda tvořím pavoučky, ti mají velký obdiv.

Gizmo - navíječka drátu     

4. Co je pro tebe inspirací? 

Insiprací je pro mě všechno kolem mě. Nyní si víc prohlížím lidi, co nosí za šperky, sleduji více módní trendy. Velkou inspirací je pro mě Flér, je zde plno nádherných šperků. Také zahraniční stránky a časopisy.

 

5. Na kterou fázi tvorby a prodeje se těšíš nejvíc a nejmíň?  

Strašně se těším na to až budu mít víc času. Na to, že vyzkouším nové věci. Velice mě lákají další techniky, jako je wraping, cínování apod. Nejmíň se těším na to, že na mé sny nemám prozatím žádné pomůcky a tak mě čeká velký nákup, který pořád odkládám.

 

6. Čeho by se měli vyvarovat ti, kdo s tvou technikou začínají?

Osobně si myslím, že práce z gizmem není složitá. Důležité je, vybrat si správnou sílu drátku a hlavně dát si pozor na to, aby otáčky byli pravidelné a neutíkali vám očka od sebe.

 

7. Co na tvojí tvorbu říká partner, rodina, přátelé, sousedi?

Partner na mou dřívější tvorbu nereagoval, až jsem začala pracovat z gizmem, tak sám přišel za mnou a říká mi, to je opravdu moc pěkné, to už má úroveň a od muže, jako je on to bylo opravdu nádherné ocenění. Velice ho zaujali mí pavoučci, dokonce mi radil co by bylo na nich pěkného a co by se dalo pozměnit, jaké barvy kombinovat apod. Rodině se mé výrobky líbí, dokonce už jsem dělala hodně výrobků, které zůstaly právě v rodině. Zatím moc přátel o mě vůbec neví, že něco takového dělám a ti co to vědí, tak se diví, kde na to všechno beru vůbec čas. Nejvíce se všem líbí pavoučci, ti mají velký obdiv. A u rodiny a přátel jich už hodně našlo svůj domov. 

 

8. Kolik místa tvé tvoření pohlcuje?  Máš nějakou pracovnu, svůj "pracovní kout," nebo tvoříš na různých místech - třeba i na cestách?

S místem je to u mě problém, většinou, když začnu tvořit, tak se roztahuji po celém stole v kuchyni a nebo v komoře, kde mi dělá pracovní stůl náš velký mrazák. Když jedeme někam na dovolenou, tak si vždycky beru materiál sebou a snažím se tvořit co nejvíce. Doma bohužel tolik času není.

 

9. Jaká je tvoje oblíbená pracovní pomůcka a co naopak nemáš ráda?

Moje nejoblíbenější pomůcka je gizmo, různé kleštičky a drátky. Nemohu říct, že bych neměla něco vyloženě ráda. 



10. Jaký materiál bys nikdy nepoužila a s čím naopak ráda děláš?

Velice ráda dělám s měděným drátkem s korálky a v současné době se chci orientovat  i na minerály. Nemám ráda plastové komponenty. 



11. Máš nějaký oblíbený rituál při tvoření? Např. oblíbenou hudbu, nápoj, jídlo?

Rituál žádný nemám,ale moje nejoblíbenější doba na tvoření je, když všechny děti spí a já vím, že si můžu v klidu sednout k tvoření a nic mě nebude rušit.

 

12. Kolik času věnuješ tvoření a kolik času bys mu chtěla věnovat? Kolik času prosedíš na fleru?

Po pravdě momentálně moc času na tvoření nemám, protože jsem si otevřela nový obchůdek s materiálem, prodávám minerály a drahé kameny a ten mi v poslední době zabere veškerý můj volný čas. Tvorbě šperků se chci do budoucna hodně věnovat, chtěla bych min. 2-3 hodiny denně něco tvořit, protože je to pro mě odreagování, fantastická relaxace. Času na Fléru trávím opravdu hodně, právě kvůli tomu druhému obchůdku s kamínky.

 

13. Jaké je tvé "civilní" povolání? Chtěla by ses tvořením živit?  

Jsem vyučená jako prodavačka a živit se tvorbou šperků by mě opravdu velice bavilo, ale myslím si, že to není reálné. Strašně bych si přála vytvářet šperky a dávat je na prodej do galerií, nebo nějakého obchůdku, ale uvidíme zda to bude jen sen a nebo se to stane skutečností.

 

14. Ukaž nám foto prvního výrobku a posledního, abychom viděli tvůj vývoj...

 

 15. Kolik je ti biologicky let a na kolik let se cítíš?

Je mi 42 let a jelikož mám 4 děti a z toho nejmenší jsou teprve 3 roky, tak se cítím minimálně o 10 let mladší.

 

 16. Když netvoříš na Fler, vyrábíš něco jiného a případně co?

Bohužel veškerý můj čas mi nyní zabírají kamínky, takže na tvoření toho času moc nezbývá.

 

17. Než jsi objevila tvorbu, kterou se zde prezentuješ, co tě bavilo? Musela ses kvůli tvoření něčeho vzdát?

Od malička mě zajímalo malování, strašně bych si přála se naučit malovat pravou mozkovou hemisférou. Také velice ráda šiji, batikuji a zkouším stále nové věci. Tvoření mě naštěstí v ničem neomezovalo, takže jsem se ničeho vzdát nemusela. 

 

18. A co tvé další koníčky? 

Velice ráda maluji již od dětství

 
                        

 

19. Čteš pravidelně nějaké časopisy, nebo noviny ? 

Pravidelně nečtu, spíš sleduji internet, tam si můžu vyhledat všechno co mě zajímá.

 

20. Bez čeho nebo bez koho nemůžeš žít? A co ke svému životu v současnosti vůbec nepotřebuješ? 

Nemohla bych žít bez svých dětí. A co ke svému životu nepotřebuji? Po pravdě ani sama nevím. Ale určitě zlý a sobecký lidi, kteří jen pomlouvají a závidí. 

 

21. A co zdraví? Např. bolavá záda, oči, ruce, máš s tím nějaké problémy a jak je řešíš? Máš nějaký osvědčený tip?

Až na mé problémy s křečovými žilami, žádné vážné problémy nemám a jsem za to vděčná.

 

22. Kde bys chtěla žít, kdybys nežila tam, kde nyní žiješ? A s kým ?

Určitě bych chtěla žít se svými dětmi v baráčku někde na vesnici a pořídily bychom si pejska a možná i kočičku.

 

Děkuji ti za zajímavé povídání a přeji hodně úspěchů.


Naše již proběhlé rozhovory - s Bijioux , Monnou, Natellkou, krivkat, Andělikou, Lettuce, Wertchou, Lenkou B, Eire, Khaki, Anatole, Elis a dream handmade