image

S razítky můžeme pracovat mnoha způsoby, asi nejjednodušší nebo nejbližší a nejznámější způsob je vybarvování. Protože většinou pracujeme následně s vodou, je potřeba použít razítkovací barvy, které nejsou na vodní bázi a nestaneme se nám, že bychom rozmyli i otisk. Proto pro vybarvování používáme např. Staz- on, Archival in nebo  Versafine polštářky.
Vybarvování zvládne i každý začátečník a v zásadě se neliší od klasického, které známe z dětství, jen se naučíme pár „vychytávek”, které nás posune poněkud dále a výsledek bude téměř profesionální.K vybarvování můžeme použít akvarelové pastelky, jež se jsou k dostání téměř v každém samostatném papírnictví. Můžete si koupit i jednotlivé barvy, v nabídce je široká škála odstínů, vč. zlaté a stíbrné.

image image

S akvarelovými pastelkami můžeme pracovat dvěma způsoby - po vybarvování je rozmýt štětcem namočeným ve vodě  (obr. č.1)

nebo přebarvit bílou pastelkou, čímž barvy vzájemně propojíme a výsledek bude velmi zajímavý (obr. č.2).

Nemusíme pastelkami však obrázek přímo vybarvovat, ale můžeme si vyrobit vlastní paletu - na papír si namalujeme barevné plošky nebo jiné tvary vybranými odstíny, které budeme používat a ty potom použijeme jako zdroj barvy, do níž si budeme namáčet štětec (obr.č.3). Tuto paletu můžeme mít vždy připravenou a nemusíme ani vytahovat pastelky.
Čím silněji při tvorbě palety nebo vybarvování tlačíme na pastelku, tím sytější odstín požadované barvy získáme. Výsledek vybarvování z palety vidíte na  obrázku č.4.

image image

Tuto techniku můžeme také použít na tmavý papír, na který jinak těžko hledáme kvalitní krycí razítkovací barvu. Výsledek je opravdu velmi efektní a snadný. Můžeme použít též známé pastelky Progresso (obrázek č.5).

image

Další způsob, který je finačně poněkud náročnější, je vybarvování fixami. Musíme si ale pořídit kvalitní fixy, které nají štětcový hrot (většinou z druhé strany mívají ještě silný kaligrafický hrot).Se štětcovými fixami se pracuje opravdu velmi dobře a vybarvované plochy jsou naprosto bez flíčků a jiných nedokonalostí. Opět si můžeme pořídit jednotlivé odstíny, ze široké škály mnoha barev a odstínů fixů např.značky Copic můžeme použít i bezbarvou, kterou lze použít ke zjemnění nebo „odebírání” barvy, pokud jsme ji třeba použili příliš mnoho - pomůže nám barvu naředit. Rozdíl mezi stejným otiskem vybarveným akvarelovými pastelkami  štětcovými fixy můžete vidět na obrázku č. 6 a 7.

image

K vybarvování ale také můžeme použít razítkovací barvy, např. Distries. Použijeme k tomu průhledný bloček k razítkování, na který polštářek otiskneme a štětec potom namáčíme v kapičkách barvy, které ulpí na bločku. Rozhodně štětec nikdy nenamáčejte do polštářku, časem by se znehodnotil. Nejsytější je barva ze začátku, potom se postupně ředí vodou a je světlejší. To můžeme využít například při stínování obrázků. Místo štětce je možno použít i kolorovací špičku, která je ze stejného materiálu jako grafické fixy - před použitím ji lehce namočíme do vody. Při změně barvy špičku otřeme do ubrousku, dokud je bez barvy a znovu ji můžeme použít.

image

Mnohé další a najen to se můžete dočíst v časopise Scrapování, který je k dostání zde na Fleru.                       Lucy65