Před nedávnem jsem měla možnost vyzkoušet si techniku raku (ano, v mém oblíbeném Kohoutově). Myslela jsem si, že je to hlavně úžasná podívaná. To je sice pravda, ale jen na fotkách. Ve skutečnosti na mne celá akce působila jako zběsilý tanec (pamatujete na polku v tanečních?) Došla jsem k poznání, že kromě pece, sudu, pilin a dalších pomůcek je potřeba především co nejvíce rukou.

Počítejte se mnou: První pár rukou otevře pec. Druhý pár rukou vyjme kleštěmi rozžhavený výrobek. První ruce zavřou pec. Třetí ruce odklopí víko sudu s pilinami. Druhé ruce šoupnou výrobek do sudu. Čtvrté (a ještě lépe k tomu i páté) ruce zahází výrobek dalšími pilinami. Třetí ruce přikopí víko sudu. Mezitím první ruce opět otevřou pec, druhé ruce vyjmou další výrobek...atd. atp. da capo al fine. Pokud máte k dispozici dva sudy s pilinami, připočtěte ještě jeden pár rukou. Jo a ještě jedny ruce navíc na zachycení atmosféry fotoaparátem taky nejsou k zahození, protože čas na kochání je až u fotek!

Jestli jste se v tom teď trochu ztratili tak jako já, nezoufejte. Podívejte se na fotky a jen se pokochejte. Vždyť raku prý znamená radost a požitek.

 

Pro začátek trochu meditace a duchovní přípravy aneb pokusy o japonské písmo. Kolegyni se docela dařilo. Jestli se nepletu, takto pilně trénovala znak pro slovo "láska":

 

 

Já si vzala pro začátek trochu moc velké sousto. Ale nevadí, forma v tomto případě nebyla tak důležitá, význam pro mne měl obsah. Zatoužila jsem si napsat větu "Když něco začneš, tak v tom pokračuj."

 

 

Přežahnuté a naglazované výrobky čekaji na naložení do plynové pece. Kocoura jsme ušetřili. 

 

 

Po dosažení teploty kolem 1000 °C se jde na věc - tanec začíná: vyndat ze žhavé pece a šup do pilin!

 

 

Hooořííí! Rychle zasypat pilinami a zavřít! Časem jsme se trochu sehráli.

 

 

Začouzené výrobky putovaly z pilin do lavoru s vodou. Pozor, to ještě není finální podoba!

 

 

Hra s ohněm

 

 

Některé výrobky si místo v pilinách hověly jen tak na vzduchu.

 

 

 

Poslední fáze čarování: drbání misek pilinami ve vodě - už to leze!

 

 

Konečně čas na kochání, óchání a áchání...

...

...

...

 

 

... a doušek dobrého japonského čaje. Radost a požitek.