Pokud vykřičník bliká, je to pohoda a každý se stará o svůj krámeček a zakázky, ale v období prodejní smrti a nekonečného vyhlížení zákazníka je to horší. Drogově závislí na vykřičníčku po obdobích úspěšného prodeje, kdy se mohl vykřičník ukroutit, se nyní hroutí a sahají po antidepresivech 4. generace. Neutěší je ani prodej mimo fler, protože tam postrádají vykřičník, symbol úspěchu. Jiní při překlikávání stránek trpí halucinacemi vykřičníku, kdy v periferním vidění zahlédnou jeden červený blik a opětovně se přesvědčují, jestli to opravdu nebyl vykřičník a někdo ho zlomyslně na chvíli neschoval nebo jim v PC nevypnul někdo animaci. Někteří si jdou své frustrace vylévat bezbřehými hádkami do diskuzí a jiní se utěšovat do klubů. V našem klubu Pro přátele psích útulků ta útěcha a vzájemná podpora funguje skvěle.

V momentě, kdy jeden člen klubu začne kvílet, proč se neprodává, ho obvykle ostatní začnou utěšovat (a určitě i sebe).  Je to moc pěkný rituál vzájemné podpory a krom těch univerzálních útěch o tom, jak lidi nemají peníze, protože je krize a všechno už mají, se útěchy střídají s procházejícími měsíci a krásně se mění.

Nabízím ty nejčastější, co jsem zaslechla a které si opakuji, když to na mne jde:


Leden: Neprodává se, protože lidé mají nakoupeno od Vánoc a mají všeho moc.

Únor: Totéž, co v lednu + Je to krátký měsíc, na výplatní pásce je to znát. Depresivní počasí ke koupi parády neláká.

Březen: Lidé dělají daňová přiznání a doplácejí daně, nikdo nemá peníze a čas.

Duben:  Lidé investují čas a peníze do zahrádek. Lidé vyrazili do přírody.

Květen: Lidé jezdí po výletech a nakupují po trzích. Pokud jezdíte po trzích a nedaří se, pak nastupuje: Lidé nakupují už jen žrádlo - na trzích platí celoročně.

Červen:  Lidé šetří na dovolenou.  Studenti se učí na zkoušky.

Červenec Lidé jsou na dovolené a nakupují suvenýry.

Srpen: Totéž, co v červenci, případně to, co v září.

Září: Lidé nakupují školní potřeby a šaty do školy pro děti.

Říjen: Lidé škudlí na Vánoce. Lidé začínají nosit kabáty a pod kabáty parádu nekupují.

Listopad: Lidé ještě nezačali nakupovat na Vánoce.

Prosinec: To, co v listopadu do chvíle, než televizí a novinami  proběhnou záběry davů lidí ve chrámech konzumů a obchodníci si libují, že navzdory všem prognózám, lidi opět nakoupili víc než loni. Pak obvykle nelze než zničeně konstatovat, že lidé nakoupili jinde, protože nemají vkus a nákupy už ukončili. Pak se lze jen chabě utěšovat, že třeba k Vánocům dostanou peníze a nakoupí až v lednu. Pokud prodej nestoupne ani v lednu, největší chucpe by bylo vzpomínat této útěchy a platí výhradně útěcha lednová.

A jaké měsíční útěchy máte vy ve svých klubech?