Jsem moc ráda, že mohu konečně představit ucelenou řadu přírodní péče o vlasy od MýdLenky.

Šampuky a kondicionér mi daly trochu zabrat.

Když jsem přešla k přírodní péči o svoje tělo a pokožku – myslím tím přírodní mýdla a kosmetiku – přemýšlela jsem, jak nahradit konvenční šampony. Šampony, které obsahují syntetické látky, silikony, parabeny, konzervanty – to už jsem prostě nechtěla. Nejdříve jsem si udělala mýdlo na vlasy. Plna nadšení jsem si svoje dlouhé vlasy umyla, ale byla jsem úplně vyděšená. Co to jako je? Tuhé vlasy bez života – jako mastná helma… Jasně, všude píšou, že si na něj musí vlasy zvyknout – tak jsem si tedy trpělivě zvykala. A když šla kolem mě žena a vlasy jí kolem hlavy jemně povlávaly tak jsem jen smutně koukala a záviděla jí. Jasně že kyselý oplach – moje spotřeba jablečného octa vzrostla o 1000% - stále nic. Nakonec jsem to prostě vzdala a začala hledat dál. Pak jsem narazila na šampuky. Tohle je jako šampon? To myje? Nevěřila jsem vlastním očím. Nakonec jsem si jeden koupila, abych ho vyzkoušela. Jako bylo to lepší než to mýdlo, ale že bych byla nadšená? Moc nepěnil, ale vlasy byly o 100% lepší než po tom mýdle. Tak jsem se do toho pustila: chci šampuk, aby skvěle myl, aby se napěnil a mytí bylo pohodlné. Nakonec jsem šampuky vyvíjela tři roky. Vždycky, když už jsem si myslela, že je to OK tak jsem objevila surovinu, kterou bych tam také chtěla. Takže kompletní přepočítání receptur, nové zkoušení pěnivosti, mycí schopnosti, konzistence, … Nebo jsem už měla všechno pěkně připravené k odeslání zhodnotiteli na certifikaci, ale něco mi do toho vlezlo (náhody neexistují), posunula jsem to o měsíc – a pak jsem náhodou zjistila, že u jedné suroviny si nejsem úplně jistá, že bych ji v mé přírodní kosmetice chtěla. Tak jsem začala hledat a zkoušet něco jiného, co bude mít požadovanou vlastnost a bude splňovat mé přísné podmínky. Další rána byla, když jsem si uvědomila že tekuté hedvábí, které mám v mých produktech a které tak skvěle zaceluje poškozené vlasy a dodává jim hedvábnou jemnost – vlastně není vegan! Ale že při jeho výrobě dochází k usmrcení zakuklené housenky – to tedy ne! Tohle přece nechci… takže další hledání náhrady, která dodá šampuku skvělé vlastnosti, ale nebude to nikoho stát život….

 

S hrdostí Vám představuji vlasovou péči MýdLenka: tuhý šampon = šampuk Klasik na normální vlasy, Kopřivu na mastící se vlasy, Brahmi na suché vlasy, Vlásek na citlivou pokožku hlavy a Lu(m)pík pro ty, kteří řeší lupy. A pro snadné rozčesání a péči o vlasy ještě Kondicionér pro všechny typy vlasů.

 

Z toho kondicionéru mám také velkou radost. Vždycky se mi dělaly ve vlasech takové dredíky, které nešly rozčesat a já na ně neměla trpělivost, takže nůžky byly nejjednodušší řešení – tak to se už také neděje. Vlasy ještě docela hodně mokré krásně rozčešu a pak lehce vymačkám do ručníku a dál pokračuji, jak jsem zvyklá …..

 

V každém mém šampuku najdete místo obvyklé vody hydroláty. Ty se získávají destilací rostlin a přinášejí nám tak svoje cenné vlastnosti. Dále jsem šampuky obohatila o jsou vzácné oleje v bio kvalitě, lisované za studena, které vlasy a pokožku hlavy vyživují, jíly nebo prášky z ajurvédských rostlin, panthenol, vitamin E, rostlinné keratiny a éterické oleje. Hlavní mycí složkou jsou velmi šetrné tenzidy, které jsou certifikovány pro přírodní kosmetiku.

 

Pro tvar šampuku jsem nakonec zvolila kámen – nejlíp se mi s ním pracuje. Inspirovala jsem se samozřejmě Šumavou. Tam hledám klid, útěchu i inspiraci. Jestli jste někdy šli kolem Vydry, určitě jste si všimli dohladka opracovaných kamenů, kterým voda a čas daly nádherný, dokonalý tvar. Věky věků tady žulové kameny narážejí, neseny prudkou a nespoutanou vodou vytékající ze slatí, jeden na druhý a vzájemně se obrušují a vyhlazují. Přes žulové balvany řeka stéká prudkými peřejemi a menší kameny neseny vodou obrušují ty velké a sebe navzájem a vznikají tak různé obří hrnce, obliny a zákoutí. Vydra je perla Šumavy, která nikdy nezevšední a pokaždé Vám ukáže jinou tvář, podle nálady, kterou zrovna má… Obě jsou ženy a můžou být někdy zadumané, někdy rozzářené a někdy tajemné.

Šampuky jsem fotila přímo na Vydře – abych ukázala nádheru přírody i Vám.