Možná Vás zajímá, jak vlastně vzniká takové přírodní mýdlo od MýdLenky?

 

Mýdlo vzniká saponifikací - zmýdelněním olejů. Laicky smícháním olejů a tuků s  hydroxidem sodným rozpuštěným ve vodě. Ale nemusíte mít strach. V mýdle již žádný hydroxid sodný není. Zreaguje s mastnými kyselinami, které jsou v tucích. Tuků je naopak vždy o trochu víc, aby zbyly v mýdle na rozmazlování naší pokožky.  Každý olej potřebuje ke zmýdelnění jiné množství hydroxidu, takže jej musíte přesně vypočítat podle složení tuků v receptuře. Každý olej podle obsahu mastných kyselin má v mýdle jiné vlastnosti – například výborně čistí ale tím vlastně i vysušuje, některá dává pevné, odolné mýdlo, jiná zase skvěle pečuje o pokožku, ale zase se rychleji kazí. Takže sestavuji  recepturu tak, aby byla vyvážená a vhodná pro daný typ mýdla. Když smíchám připravené oleje s rozpuštěným hydroxidem, přidám další suroviny (aktivní uhlí, zelený jíl, bylinky, éterické oleje) a vzniklou hmotu naliji do připravených forem. Nechám v zabezpečeném tepelném komfortu cca 24 hodin. Potom mýdlo z formy vyklopím a nakrájím, opracuji hrany, razítkuji. Následně mýdlo zraje  minimálně 1 měsíc.

 

 

Při zmýdelnění olejů – saponifikaci v mýdle navíc přirozeně vzniká glycerin. V průmyslově vyráběných mýdlech ho však většinou nenajdete. Při výrobě se z těchto mýdel odstraňuje a používá se pak například v kosmetickém, farmaceutickém  průmyslu. I proto můžete mít z takového mýdla pocit, že Vás stahuje, vysušuje. Glycerin totiž zvlhčuje a mýdlo dělá jemnější.  Proto si ho v přírodním mýdle považujeme jako velký benefit.

 

Při výrobě používám kvalitní suroviny od prověřených dodavatelů. Olivový, kokosový, ricinový, avokádový olej, bambucké, kakaové máslo, včelí vosk nebo vzácné oleje lisované za studena jako jojobový olej, mangové máslo… Dále používám sušené byliny, bylinné maceráty, kosmetické jíly, mořskou sůl, aktivní uhlí a éterické oleje…

 

Používám pouze 100% čisté éterické oleje. Žádné syntetické vůně. Bylo by to v rozporu s mým přesvědčením. Každému z nás voní něco jiného, záleží to i na našem momentálním rozpoložení. U mých zákazníků jsou oblíbené vůně levandulová, citrusové, smyslný ylang ylang… Já preferuji zemitější vůně patchuli, santal, cedr, svěží litsea cubeba… Snažím se vyvážit vůně tak, aby si každý vybral. Ale já miluji každé svoje mýdlo.