Buretové hedvábí si mě před časem zcela podmanilo a tak léto bez tvoření z buretu si už ani nedokážu představit - materiál je to vskutku pozoruhodný!

O tom, kde a jak buretové hedvábí vzniká i něco málo více si můžete přečíst v mém předešlém hedvábném blogu:

Po cestě vábné... HEDVÁBNÉ :)

Dnes bych se ráda podrobněji věnovala jeho vlastnostem.

Buretové hedvábí je přírodní produkt, získaný odmotáním prvních 500 až 1000 metrů vlákna z kokonu bource - mimochodem víte, že jeden kokon obsahuje zhruba 4 kilometry vlákna? A protože tyto první stovky metrů obsahují jemné nopečky, součky a vlákenné smotky, dostává tím buretová příze lehce rustikální, mírně nepravidelný a vlastně nenapodobitelný vzhled.

 

Úplet, který z příze vzniká, je měkký, poddajný, příjemný k pokožce (díky saricinu, který obsahuje, má pro pokožku zklidňující až hojivé účinky). Buretové hedvábí je absolutně hypoalergenní materiál, vhodný i pro ekzematiky a lidi s problematickou a citlivou pokožkou. Další pozoruhodnou vlastností je schopnost mírné teplotní regulace - buret v horku působí mírně chladivě a v chladu zahřeje.

 

image

 

Pro uživatele buret nabízí celou paletu výhod: úplet nevyžaduje nijak zvláštní zacházení a dost vydrží :). Smotáte svetřík do kabelky, uvážete kolem pasu a když chcete opět obléct, lehce prořepnete a po pár minutách se na vás opět vyvěsí, jako by v kabelce nikdy nebyl. Buret není zdaleka tak choulostivý, jako klasické hedvání (zejména na zatrhnutí). Ani údržba není nijak náročná - ale o té napíšu příště.

 

 

Moje topy a svetříky jsou pletené volně z ruky (žádný stroj) a jsou zhotoveny z ručně barveného hedvábí, dodavatelka barví v jednom dezénu vždy jen 6 přaden, ekologicky a profesionálně. Výrobky si uchovávají svůj původní vzhled i po delším nošení a jsou zaručeně originální, protože tvořím podle vlastních návrhů - druhý stejný prostě nepotkáte!

 

 

 

V těchto dnech očekávám novou zásilku přaden,  kromě barevných jsem pořídíla část i v přírodním odstínu - moc se těším! ...a v hlavě se mi rojí nápady! Toužím se stát alespoň na několik hodin denně Šivou, abych je stihla realizovat - to je asi největší úskalí mojí práce :D

 

 

 Pokud jste se zatím, během putování po hedvábné cestě zde se mnou, do buretu nestihli zamilovat, přesto ho určitě vyzkoušejte.

     Protože pak už to bude jistě, stejně jako u mě, láska na celý život...

 

Kouzelné tvořivé léto vaše monimoni

 

P.S.: Tak update :) - už se rýsuje nový kousek z nového přírodního odstínu buretu v kombinaci s bavlnou...