Panterovy dějiny umění, díl XI. ROMÁNSKÉ UMĚNÍ

 

Vítejte u dalšího dílu Dějin umění. Růžový panter opět spolu s přáteli brouzdal historií a ponořil se do doby románské.

Hlasujte pro pět nejzdařilejších výrobků až do 4. 2. 2016.

Děkujeme!!!

 

Románské umění

Románské umění vzniklo v 10. století v západní Evropě a trvalo až do 12. století, pak volně přešlo do gotiky. Díky mnišským řádům benediktinů, premonstrátů a cisteriánů bylo rozšířeno po celé Evropě – kostely a kláštery se staly nedobytnými pokladnicemi vědomostí, ukrývaly a mezi sebou rozšiřovaly bibli, různé liturgické texty, kancionály, ale také rozličné latinské texty o filosofii, historii a lékařství. Veškerému kulturnímu dění vévodila církev.

Malířství - nejčastějším motivem byly výjevy z náboženského života a náměty svatých, rozvoj nástěnné malby a freskařství, jednoduchá malba a obrysové linie. Tváře osob nevyjadřovaly téměř žádné pocity a působily studeným dojmem a strnulou neživostí. Románské malířství se významně podílelo na rozvoji knižní malby a tvorby bohatě iluminovaných rozměrných rukopisů, které pak byly vázány do nákladných desek. Významná byla také sklomalba a emaily pro církevní zdobné účely.

Sochařství - přísně vázáno na církevní architekturu. Plastiky tympanonu portálu, reliéfy a zdobné prvky s živočišnými a rostlinnými motivy. Docházelo k rozvoji figurální plastiky, avšak strnulé postavy s jednoznačně náboženskou tématikou byly bez výrazu v obličeji. Hlavním materiálem byl kámen a dřevo a mnoho soch bylo kolorováno.

Architektura - měla přísně církevní charakter. Bohatý systém pilířů a sloupů podpíral valenou nebo křížovou klenbu stropu dvou druhů budov – rotundy a baziliky. Jako rotunda byla označována mohutná kruhová stavba se silným zdivem, malými úzkými okny, výklenkem -apsidou- na straně a kulatou věžičkou na střeše. Bazilika byla prototypem moderních katedrál, její stavba byla provedena do obdélníku a často měla větší počet bočních lodí a hranaté věže. Církevní stavby byly často zdobeny monumentálními vstupními dveřmi.

Dekorativní umění - zaměřovalo se téměř výhradně na předměty náboženského užití – bohaté textilie církevních představitelů a hodnostářů, zlaté a stříbrné poháry a relikviáře. Dalšího využití drahých kovů se dostalo vládnoucím rodinám a panovnickým rodům, které skrze insignie své moci a klenoty upevňovaly svoje postavení mezi svými poddanými.

 

 

Anketa se načítá ...

Budeme se těšit příště!!! Pokud byste chtěli v Dějinách umění soutěžit s námi, vstupte do klubu Klub přátel růžového pantera. Rádi vás uvítáme!

Vložení komentáře: Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Provozovatel jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely. Více informací. Souhlasím