Jednoduchá technika s originálním efektem – jak využít barvy na hedvábí při malbě na bavlnu.

Bavlněný šál (nebo viskózový) namočím a vyždímu, rozložím na stůl pokrytý igelitem. Mám-li k dispozici menší plochu, není nutné, aby byl celý šátek rozložený. Naopak ho mohu složit.
Šál pomaluji barvou. Stačí pruhy, kroužky, tečky. Není třeba celou plochu natřít barvou. Ideální je zkombinovat dvě, maximálně tři barvy. A pozor, používám barvy na hedvábí Santi, protože potřebuji jejich vysokou rozpíjivost.
Pak šátek složím do malého „balíčku“...
... a vyždímu. (Rozhodně je moudré používat gumové rukavice, což já nikdy nedělám a neustále chodím s barevnýma rukama.) Ždímáním dosáhnu toho, že se barva dostane na celou plochu látky. Vyteklou barvu pak klidně „vytřu“ barveným šálem. „Ani kapka nazmar.“
Šál rozložím, ale tak, že ho záměrně nařasím do nepravidelných, nebo třeba pravidelných (mám-li takový záměr) záhybů. Nechala jsem oba konce šálů téměř rovné, abych na ně mohla ještě bílou krycí barvou na bavlnu (Miró) namalovat nepravidelné proužky. Tato barva je dost hustá, takže se nerozpíjí ani na vlhkém povrchu.
A teď přichází nejdůležitější věc: Nechám nabarvený šál, tak jak je, dokonale (což znamená do druhého dne) uschnout. Jedině tak dosáhnu krásného mramorování. Barva při schnutí „vystoupá“ nahoru, takže výše položená místa budou tmavší. Barvy fixujeme důkladným zažehlením. Při prvním praní, nejdříve za 14 dnů, se vyplaví přebytečná barva. Perte v pracím prostředku určeném pro barevné prádlo.