Techniku eco dyeing obdivuji a zkoumám již delší dobu na různých zahraničních blozích. Jedná se o barvení přírodními materiály a jakési obtiskování rostlin do látky za pomoci toho, co doma najdete.

U nás jsem po ní marně pátrala a tak když jsem viděla, že v nabídce letních workshopů ve Studiu volného času Čachnov bude letos v létě prodloužený víkend s lektorkou Jitkou Nespor z Anglie, měla jsem hned jasno a moc jsem se těšila.

Kurz se nekonal v Čachnově, ale v "detašovaném" ateliéru v Sádku u Poličky, kde je velmi příjemný domek s krásnou zahradou, ve které jsme celé 3 dny tvořily.

image

Levandulová vůně nás provázela po celou dobu.

image

image

image

 

Jitka nám nejprve ukázala něco ze své tvorby a připravila materiál, který budeme do prvních vzorků používat.

image

image

A už jsme se mohly pustit do prvního hraní. Záměrem bylo vyzkoušet si jak barvy chytají na různé materiály - hedvábí, len a bavlnu a z obarvených kousků si pak ušít tašku. Všechny jsme byly velmi netrpělivé a hned chtěly rozbalovat právě "uvařené" balíčky. Technice však naopak svědčí, pokud se balíček nechá zabalený co nejdéle, třeba i několik dní. Jitka však byla na naše "těšení" připravená a do začátku jsme pracovaly s materiály, které dávají výsledky okamžitě :)

image

image

Účastnice kurzu se svými prvními vzorky a "pan správce".

image

A tady je dokončená taška jedné z účastnic, která se opravdu povedla.

image

A pak už jsme zkoušely, vařily, rozbalovaly ...

image

image

 

V sobotu ráno jsme si každá uplstila vzorek, který jsme potiskovaly eukalyptovými listy, které dávají na vlnu krásnou oranžovou barvu. Teď už jen sehnat někde u nás ten eukalyptus...

image

Také jsme si zaexperimentovaly s obyčejným mlékem

image

A balily a vařily...

image

image

U sobotních balíčů jsme dokonce už vydržely s rozbalováním počkat až do neděle :)

Po celou dobu s námi tvořila i malá indiánka, Jitčina dcerka.

image

 

Pokus o jakousi "krajinku"

image

A tacdy už je malá koláž z výtvorů všech účastnic.

image

A moje tři nejoblíbenější vzorky. Největší radost mám z javorových listů, které se krásně obtiskly. Prozatím nevím, co z nich vznikne dále, na polštář je ten kus dost úzký. Možná menší taška.

image

image

image

 

V neděli ráno jsme si připravily dva balíčky, které jsme si odvezly na rozbalení domů. Jeden z nich byl velký hedvábný šátek, který jsme povařily a s otevřením jsem vydržela až do středy a listy se tak krásně obtiskly.

Druhý balíček je menší hedvábná šálka, kterou jsme "naložily" se spoustou květinek do skleničky, kde se bude na sluníčku "louhovat" až do konce prázdnin. Takové jinačí zavařování za studena.

image

 

A na závěr.... Ne bohužel to nebyl princ ;)

image

A nebojte, neuvařily jsme ho.

 

Z vytvořených vzorků teď vzniknou dárkové pytlíčky, takže kdo si během podzimu ode mě něco objedná, dostane i malý vzorek eco dyeing. A na podzim připravím i nějaké ty šálky a taštičky.