Děti odjely na výlet a já mám před sebou slíbený den volna po několikadenních nečekaných prázdninách, které jsou ovšem se čtyřmi kluky občas náročné... Do čeho se pustím? Že by konečně další poklop na konvici? Dorazily mi zbytky krajek, které jsem si objednala, tak je zkusím využít. A zvu vás ke sledování celého několikahodinového procesu s nejistým výsledkem. Ale to očekávání a nejistota se mi na mokrém plstění právě tak líbí.

Plstěný poklop na konvici je skvělá věc, jednak je hezký, jednak a hlavně funkční - používáme ho už leta, protože jsme zvyklí mít na stole neustále konvici čaje. A když je konvice pod poklopem, máme čaj hodně dlouho teplý. Stejnou technikou ale můžete zkusit vyrobit i menší věci jiných tvarů - s dětmi jsme dělali třeba obal na čtečku...

Jednu stranu skládal šestiletý, jednu stranu asi dvouletý syn, poznáte, kdo kterou?

 

A jak tedy na to?

Nejprve uklidit kuchyň, aby nebyl nepořádek vidět na fotkách. Anebo aspoň odsunout hrnky na druhou stranu stolu...

Připravíme si materiál, tedy:

  • ovčí rouno v celkem velkém množství, cca 300 g
  • misku, mýdlo, horkou vodu
  • karton na tvorbu šablony
  • ručník a dvě bublinkové folie - jednu větší jako podložku, jednu menší, zhruba ve velikosti výrobku
  • obyčejné plátno na válení výrobku

1. Nejprve si musíme vytvořit šablonu z kartonu. Já jsem využila náš už dost použitý poklop, můžete ale odhadnout a obkreslit tvar vaší konvice. Při plstění, hlavně v závěrečné fázi, se vlna hodně smrskne, proto je třeba udelat formu ze všech stran asi o 3-5 cm větší.

   image

2. Připravíme si stůl: položíme na něj velký ručník a na něj bublinkovou folii, aby zachytávala přebytečnou vodu, a té bude opravdu dost.

 

image

3. Promyslíme a případně si na karton nakreslíme vzor, který budeme skládat z vlny, případně dalších materiálů. Já jsem chtěla zkusit krajku. Nejprve jsem si vyskládala vzor - strom z krajek na sucho, abych věděla, jak to bude vypadat. Pokud pracujete rovnou s vlnou, je lepší pracovat už rovnou na mokro, viz další bod.

4. Nyní si připravíme do misky horkou vodu a rozmydlíme do ní trochu mýdla (jakékoli obyčejné mýdlo stačí, já většinou používám zbytky glycerinových mýdel po tvoření s dětmi). Krajky či vlnu, které mají tvořit vzor, vždy namočíme a mokré pokládáme tam, kde je chceme mít. Pozor - lícová strana bude ta, kterou klademe na karton (musela jsem například hlídat, abych krajky pokládala lícovou stranou dolů a větve až na květy a ne naopak). Voda s mýdlem pomáhají udržet vzor na místě a lépe se splstí dohromady s dalšími vrstvami.

 

5. Na vzor nyní naklademe první vrstvu vlny. Můžeme si hrát s barvami, tato vrstva bude ta, která bude na výrobku nejvíce vidět. Vlnu vytahujeme z česance jemným tahem ruky a pokládáme v jednom směru tak, aby se jednotlivé kousky lehce překrývaly a zároveň by měly překrývat o cca 5 cm i šablonu (karton). Poté vytvoříme stejným způsobem druhou vrstvu, ale tentokrát klademe kousky v kolmém směru na ten předchozí. I tato vrstva bude na výrobku prosvítat, mělo by jít tedy o stejnou, podobnou či ladící barvu jako u předchozí vrstvy.

1. vrstva vodorovně, s odstupňoavnými barevnými odstíny/2. vrstva kolmo, jen jednobarevná

6. Nyní je třeba vlnu zvlhčit a uhladit. To děláme tak, že si vždy nabereme do rukou, v kterých máme i mýdlo, vodu z misky a nad výrobkem mydlíme, aby mydlinky kapaly na vlnu. Celý povrch by měl být rovnoměrně a dost namočený. Když máme v misce dost mydlinkovou vodu, můžeme ji na výrobek stříkat například štětkou nebo z láhve s děrovaným víčkem.

7. Jakmile máme pocit, že je vody na výrobku dost, přes bublinkovou fólii opatrně vlnu stlačujeme (pouze tlačíme, nejezdíme po fólii rukama, aby se nám neposunul vzor). Cílem je, aby se mydlinková voda dostala až dolů a aby se všechna vlákna namočila a spojila. Okraje přesahující šablonu nemáčíme. Když promačkáme celý povrch, podíváme se, zda je vlna všudě mokrá (poznáme to tak, že je hezky spláclá, plochá, jednolitá). Pokud někde vidíme suché (a tedy trochu kučeravé) místo, přidáme tam vodu a zase pomačkáme. Když je vše provlhčené, opatrně vše i s šablonou otočíme na druhou stranu.

 

   

 

8. Opakujeme celý proces - vyskládáme vzor, poté přehneme přesahující vlnu z první strany na šablonu a mokrýma rukama přimáčkneme na šablonu. Vyplníme zbývající prostor první vrtsvou vlny (takže první vrstvu tvoří přehnutá vlna z první strany a dovrstvený zbytek) a přes to opět v kolmém směru druhou vrstvu. Tentokrát sledujeme okraj šablony, nedáváme vlnu přes něj. Opět provlhčíme a pomačkáme přes fólii.

9. Ještě jednou uděláme totéž, tedy naklademe nyní třetí a čtvrtou vrstvu vlny z obou stran. Tato vrstva už barevně moc nezasahuje do líce výrobku, můžeme tedy zvolit i méně "hezkou" či nebarvenou vlnu. Opět dvě vrstvy vlny přes sebe na kolmo, přesahující šablonu, postříkat, promačkat, otočit. Přehnout přesahující vlnu, doplnit první vrstvu a navrstvit kolmo druhou, už bez přesahu, a opět provlhčit a přes fólii pomačkat.

10. Tím máme hotový základ, teď už zbývá asi hodinu celé dílo postupně z obou stran namydlenýma rukama hladit. Nejprve jemně, krouživými pohyby, nejprve na středu, postupně jak se celé dílo zpevňuje, můžeme přitlačit a nezapomeneme ani na okraje. Celou dobu je třeba, aby byl výrobek všude mokrý. Čím déle vydržíte tuto fázi, tím pevněji bude uchycen vzor.

11. Jakmile je tato fáze hotova (opravdu vydržte hodinu) - poznáte to tak, že se vám vlna nehýbe pod rukama a je na omak pevná a jednolitá - přijde nejnapínavější část. Nůžkami odstříhnete spodní část tak, abyste se dostali ke kartonu uvězněnému uvnitř. Opatrně ho vyjmete a celé dílo obrátíte naruby. Tím se vám na povrch dostane vzor a vy teprve nyní vidíte, s čím jste se tak dlouho mazlili.

Já třeba viděla, že některé krajky mi odpadly - byly to ty, které byly přes sebe a nebyly v přímém kontaktu s vlnou. Doufala jsem, že se to ještě spraví, ale nespravilo, spíš naopak, pár jich ještě v dalším průběhu odpadlo. Ale ty, které byly samostatně či pouze v jedné vrstvě, se zaplstily krásně. Takže experiment považuji za zdařilý, včetně vyvozeného poznatku, kterak při plstění nakládat s krajkami.

12. Pořád ještě není hotovo... Nyní jemnými krouživými pohyby upevňujeme namydlenýma rukama vzor z obou stran. Asi po 10-15 minutách z každé strany může přijít konečná fáze - válení. (Pokud jste v předchozí fázi vydrželi dlouho a vzor je pevný, nemusíte ho hladit tak dlouho.)

13. Připravíme si plátno větší než je výrobek, aby ho do něj bylo možné zabalit. Celé dílo do něj pevně zabalíme, přebytečnou vodu vymačkáme do misky a válíme zabalené 5-10 minut. Je dobré si na začátku čas hlídat - jednak byste nevěřili, jak se čas v této fázi pomalu vleče, ale opět je dobré nepodvádět ;), jednak je důležité, abychom výrobek váleli z různých stran podobně dlouhou dobu. Tedy po 10 minutách rozbalíme, projedeme rukama i vnitřek poklopu, aby se nesplstily okraje, a zabalíme do plátna zase z jiné strany a opět válíme. S každým válením se výrobek smrskává v tom směru, v kterém je stočený. Výsledný tvar tak regulujeme tím, jak dílo stáčíme a jak dlouho ho válíme. Tato fáze trvá přibližně 40-60 minut (minimálně 10 minut z každé strany).

 

14. Teď už jen to nejlepší - když jsme spokojeni s tvarem a velikostí, celý výrobek pořádně osprchujeme/vymácháme od mýdla a dáme uschnout. A je to! Ruce svraskalé, záda bolavá, svaly na rukou namožené, ale radost z povedeného kousku to vynahradí...

 

15. Krajky, které v průběhu odpadly nebo držely jen z části, jsem pak ještě došila s korálky, takže výsledek je možná ještě lepší, než kdyby neodpadly...

Tak hodně zdaru a nebojte se toho, určitě to stojí za pokus!

P.S. Plstit jsem se naučila v Maďarském kulturním středisku Iparos v Praze a postup si připomínám v knížce Jany Šilarové Plstění. Oběma úžasným zdrojům moc děkuji!

P.P.S. Tento poklop se prodal ještě dřív, než jsem stihla napsat blog. Ale ráda vám uplstím jiný podle vašeho přání!