Tenhle článek jsem původně psala na můj osobní blog k příležitosti svátku maminek.

Nejprve jsem měla trošku obavu ho zveřejnit, ale nakonec jsem se "hecla" a asi jsem udělala dobře. Článek se setkal s pozitivním ohlasem a na facebooku mi přišly krásné zpětné vazby. Vypadá to, že to všichni máme tak nějak podobně:).. Snad i vás potěší a bude bavit, Katka.

Maminka má vždycky pravdu 
 

A to je právě ono! Člověk se snaží odlišit se, dělat věci jinak a lépe. Vzdělává se, čte, chodí na kurzy… A v pětatřiceti zjistí, že kultivací své osobnosti a rozvojem svých kvalit došel do bodu, kdy si může říci: „No super, tak teď jsem přišla vlastními silami na něco, co mi mamka přibližně od patnácti skoro denně opakuje.“

A těch věcí je hodně! Vlastně jsou to ty zásadní a já si dlouho myslela, jak mám sama patent na rozum a mamka nic nepochopila:).

Tedy jednu věc jsem převzala automaticky, ale zrovna ta se ukázala jako slepá ulička. A to až po pár letech, během kterých jsem tím terorizovala mého manžela. O co se jedná? Byla jsem skálopevně přesvědčená, že je naprosto podstatné vždy a za všech okolností…. skládat ponožky do balíčků!!!

Maminčiny rady: 

  • Rada 1. Plánuj si svůj čas a piš si seznamy, co máš udělat

Dlouho jsem téhle radě odolávala. A musela jsem únavou „padat na pusu“ a přečíst spoustu knih o rozvoji osobnosti, abych pochopila, že bez plánování a seznamů se prostě domácnost, dvě děti, práce a jóga zvládnout nedá!

  • Rada 2. Neřeš blbosti

Člověk se s větším či menším úspěchem snaží meditovat, praktikovat pranajamu, být neustále tady a teď a různými dalšími způsoby si čistit hlavu. No, ale když si pak nakonec řekne: „Už nebudu řešit blbosti!“, tak se to vlastně stane samo a hlava je čistá okamžitě:).

  • Rada 3. Netláskej sladkosti

A já tláskala a dlouho. Jenže když má člověk vlastní děti a začne se pídit a informovat o stravě a když si ještě k tomu přečte knihu od Josefa Jonáše „Hořká pravda o sladkém cukru“, tak sladkosti opravdu tláskat přestane

  • Rada 4. Jez malé porce a pomalu a můžeš si dát, co chceš

Tahle mi vadila nejvíc a je nejvíc pravdivá. Znám detailně snad všechno o makrobiotice, výživě podle pěti elementů, raw stravě, paleo, ajurvédě a dalších. Všechno je to fajn, ale víte, na co jsem nakonec přišla? To nejdůležitější je: jíst malé porce a pomalu! 

  • Rada 5. Když už to máš v ruce, tak to rovnou ukliď

Ano, tím se totiž ušetří spoustu času a nevzniká zbytečně další nepořádek, jen jsem to musela nejprve sama pochopit:)

  • Rada 6. Pokud ti to vadí, tak si nestěžuj a něco s tím dělej

Tahle věta mi dříve tak lezla na nervy, protože já si stěžovala moc a ráda. A hle, minulý týden jsem byla tolik šťastná, když mi kamarádka poslala odkaz na iniciativu „Nestěžuj si 21 dní v kuse“. Jdu do toho!