Mým novým objevem ze světa máku je makové mléko
Vyzkoušela jsem ho, protože podle lidové pověsti prý přivolává krásné sny...
Příprava je jednoduchá , mléko je moc chutné a navíc velice výživné!!!
Nejedná se však o bílé mléko, které roní nezralé makovice pro získání opia, o tom to není!
K výrobě potřebujeme náruč pěkně vyzrálých a vysušených makovic a začneme pomalu s dojením, pěkně jednu makovičku za druhou... ...někdo má kozu, jiný krávu a já mám mák!
Kdo však nemá s dojením žádné zkušenosti, tomu poradím jednodušší postup, jak získat makomléko.
Návod:
1. potřebujeme dobrý český mák a kvalitní vodu
2. umeleme 100 gramů maku a smícháme s 1 litrem kvalitní vody, necháme 4 hodiny uležet, občas promícháme, vznikne směs, která nevypadá moc lákavě, ale nenechte se odradit:
PS: naše děti prohlásily, že v této fázi tekutina vypadá jako špinavá voda z nádobí...
3. odleželou směs maku a vody přelijeme do mixéru, roztočíme na nejvyšší obrátky
4. rozmixovanou směs přecedíme přes sítko a poté přes plátýnko, takto získáte krásně čisté bílé mléko
mňam, mňam...chutná náramně! a smetanově a makově a výživně a...mizí rychle...
Makové mléko je velká dobrota a zkoušela jsem i ochutit kakaem, nebo skořicí a medem,
rozpustnou kávou...fantazii se meze nekladou...
Pokud vyzkoušíte a ochutnáte, dejte třeba vědět, zajímá mě, zda vám šmakuje:-)
Pokud vás mléko osloví a budete experimentovat, můžete i doporučit vaše příchutě.
Pokud jste došli až sem, je jasné, že vás makové mléko již určitě oslovilo a je jasné, že to stojí za vyzkoušení :-)
Makové mléko je zdrojem vápníku a mnoha jiných důležitých látek, prospěšných pro tělo.
Mák je rostlina s nejvyšším obsahem vápníku na celé naší planetě.
Vápníku má 12 x více, než kravské mléko. Mák je plodina, která obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku je mák významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. Mák je vysoce zásaditý a pokud makové mléko neosladíte, pomůže při překyselení organismu, což je při dnešním způsobu stravování, zcela běžné.
Mák obsahuje kvalitní olej, užívaný v kuchyni, ale i kosmetice.
Více informací zde a také tady.
Děkuji za přečtení, krásné sny a z makovičky vám mává Vaše maková panenka ♥
Marcela Šimečková : https://www.fler.cz/makovy-svet
PS: vyzkoušela jsem i z nemletého máku, jen jsem jej propláchla teplou vodou a nechala odležet. Jde to a je to rychlejší :-)