Mým novým objevem ze světa máku je makové mléko  {#emotions_dlg.palec1}{#emotions_dlg.palec1}


Vyzkoušela jsem ho, protože podle lidové pověsti prý přivolává krásné sny...

 

 

image


Příprava je  jednoduchá , mléko je moc chutné a navíc velice výživné!!!

Nejedná se však o bílé mléko, které roní nezralé makovice  pro získání opia, o tom to není!

 

K výrobě potřebujeme náruč pěkně vyzrálých a vysušených makovic a začneme pomalu s dojením, pěkně jednu makovičku za druhou...Smějící se ...někdo má kozu, jiný krávu a já mám mák!

Kdo však nemá s dojením žádné zkušenosti, tomu poradím jednodušší postup, jak získat makomléko.

Návod:

1. potřebujeme  dobrý český mák a kvalitní vodu

 

image

 

2. umeleme 100 gramů maku a smícháme s 1 litrem kvalitní vody, necháme 4 hodiny uležet, občas   promícháme, vznikne směs, která nevypadá moc lákavě, ale nenechte se odradit:

 

image

PS:  naše děti prohlásily, že v této fázi tekutina vypadá jako špinavá voda z nádobí... Smějící se

 

3. odleželou směs maku a vody přelijeme do mixéru, roztočíme na nejvyšší obrátky

 

image

 

4. rozmixovanou směs přecedíme přes sítko a poté přes plátýnko, takto získáte krásně čisté bílé mléko Překvapený

 

image

 

mňam, mňam...chutná náramně! a smetanově a makově a výživně a...mizí rychle...

 

image

 

Makové mléko je velká dobrota a zkoušela jsem i ochutit kakaem, nebo skořicí a medem,

rozpustnou kávou...fantazii se meze nekladou...

 

image image

Pokud vyzkoušíte a ochutnáte, dejte třeba vědět, zajímá mě, zda vám šmakuje:-)

Pokud vás mléko osloví a budete experimentovat, můžete i doporučit vaše příchutě.

Pokud jste došli až sem, je jasné, že vás makové mléko již určitě oslovilo a je jasné, že to stojí za vyzkoušení :-)

Makové mléko je zdrojem vápníku a mnoha jiných důležitých látek, prospěšných pro tělo.

Mák je rostlina s nejvyšším obsahem vápníku na celé naší planetě. {#emotions_dlg.palec1}

Vápníku má 12 x více, než kravské mléko. Mák je plodina, která obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku je mák významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. Mák je vysoce zásaditý a pokud makové mléko neosladíte, pomůže při překyselení organismu, což je při dnešním způsobu stravování, zcela běžné.

Mák obsahuje kvalitní olej, užívaný v kuchyni, ale i kosmetice.

Více informací  zde a také tady

Děkuji za přečtení, krásné sny a z makovičky vám mává Vaše maková panenka ♥

Marcela Šimečková : https://www.fler.cz/makovy-svet

PS: vyzkoušela jsem i z nemletého máku, jen jsem jej propláchla teplou vodou a nechala odležet. Jde to a je to rychlejší :-)