Zhruba před měsícem mě oslovil jeden člověk, kterého si velmi vážím, abych mu zhotovila šperky z jeho minerálů. Říkala jsem, že pokud minerály nemají dírku na protáhnutí závěsu, tak s tím nic neudělám. Přesto mi to nedalo a chtěla jsem kameny vidět. Mám ráda přírodní materiál a síla kamenů mě uchvacuje. Uvědomuji si svou nicotu oproti velikosti a moci přírody.

Když ze starodávné karafy vysypal početnou hromádku kamenů, zmocnila se mě touha z těchto pokladů něco vytvořit. O každém kamenu vyprávěl příběh. Chtěla jsem, aby příběh kamenů pokračoval.

Vybrala jsem si několik kousků, které mi padly do oka a hezky do ruky. A zrodil se nápad.  Touto hromádkou to začalo.

Bohužel není úplná, chybí mi tam dva malinké růženínky a dva krásné smaragdy. Na ty jsem se vrhla jako první, a protože jsem byla netrpělivá a s prací na kamenech jsem začala hned, chybí na úvodní hromádce.

Techniku obkroužkování kamenů a kabošonů znám, jen mi přijde, že je příliš komplikovaná a má spoustu rizik. Kroužky kolem kamenů musí sedět tak, aby se kámen v nich nepohyboval, aby nevypadával, a hlavně, aby se tam vešel. Takže jsem s tím zpočátku zápasila. Velikost kroužků byla jasná, technika také. Tak směle do toho.

První pár náušnic mi dal zabrat. Kameny byly nepravidelného tvaru, to byl největší problém. Hliníkové kroužky se mi zdály na tak krásný a drahý kamen moc měkké. Náušnice jsou proto v nerezovém obojku a kroužkový obojek je utažený ještě silným nerezovým drátem.

Samostatnou fotografii smaragdových náušnic bohužel nemám. Zase ta moje netrpělivost...

Druhé náušnice byly také složité, růženínky malé, každý jinak velký. Ale zdařily se.  Nemyslíte?

Větší kameny na krk se dařily kupodivu lépe. Všechny jsou obkroužkované v eloxovaném hliníku s extra lesklou úpravou. A můžete na nich vidět dva způsoby obkroužkování - dvě velikosti kroužků.

Takže první růženín, který skvěle ladí s předchozími náušnicemi.

Druhý kámen - záhněda. Ta je právě obkroužkovaná většími kroužky, jiným typem vazby. Na fotografiích vidíte, jak jím krásně prochází světlo, jak je kámen čistý.

Třetí kámen - tygří oko. Chtěla jsem ho upevnit stejně jako záhnědu, bohužel mi z takového typu rámečku pořád vypadával. Tedy nastoupila vazba časově náročnější -  z maličkých kroužků. Ale tato vazba se vyplatila.  Je focen s ručně dělaným řetízkem, který najdete i v mém obchodě jako náramek.

Čtvrtý kámen - to je tajemství. Jeho jméno bohužel neznám. Byl světlounce zelenkavý a uvnitř měl vrostlý kousek ametystu. Takže každopádně byl zajímavý a nenechala jsem ho jen tak ležet.  Byl takový buclatý, ale v kroužcích krásně drží.

To je v podstatě všchno a nyní vás čeká závěrečná přehlídka. Všechny kameny jsou zavěšeny na řetízku z chirurgické oceli. 

Díky všem za komentáře. Hodně štěstí v novém roce přeje Kroužkařka - Štěpánka Pospíchalová

 

Pozn: Toto zboží je neprodejné, protože své majitele již má, a já nemám jiné kameny, které by mě oslovily. Jeden jediný karneol najdete i v mém obchodě. Hned jak získám vhodné kameny, začnu je vystavovat k prodeji i v mém obchodě. Také je možné zaslat po dohodě vlastní kámen.