Propadla jsem kolovým sukním

a to doslova.

Kolové sukýnky se v módě stále vrací. Je to tím, že sluší témeř každé postavě, jsou velmi ženské..... a krásně se točí.

Počátkem léta 2017 mě napadlo ušít kolovku z nádherné látky, kterou jsem měla dlouho na skladě a pořád se nemohla rozhodnout co z ní bude.  Opravdickou kolovku, takovou, která nemá švy, je to prostě kolečko.

Aby byla univerzálnější, dala jsem do pasu širokou barevnou gumu. No když se neprodá, nechám si jí.

Takhle si to říkám stále, když objevím nějakou zajímavou látku. Zatím jsem kovářova kobyla a mám za tu dobu jen tři, ale taky velikou radost, že se sukýnky líbí a zákaznice píší jak jim sluší. Mám několik stálých zákaznic, které mají 10 a více kousků.

Látky vybírám osobně, hodně cestuji po naší republice a vždy neopomenu navštívit místní obchůdek s látkami. Tak se i seznámím s milými prodavačkami, většinou i majitelkami obchůdků, které sdílejí stejnou vášeň pro krásný materiál.

Většinou nakoupím jen na jednu sukni, málokdy dělám , a to spíše na přání, podobnou sukni. Nejraději šiji z pevnějších bavlněných pláten různých vzorů. Není nutné mít spodničku, sukně samy krásně drží tvar, ale na přání můžu i nějakou ušít.

Jak je to s velikostmi:

u mých kolovek je většinou udána velikost S,M, L nebo M, L ,XL

pak mám napsaný rozměr - šíři gumy v nenataženém stavu. Proto je důležité, aby se budoucí majitelka změřila v místě, kde chce sukni nosit. Může to být pas, snížený pas, boky.

Takže když máte např.  v pase 75 cm, bude pro vás vhodná na nošení v pase ta co má udanou velikost 70 - 75 cm. U užší než 70 cm je možné, že vás bude v pase škrtit,protože je to v místě žaludku, ale to je  spíše na individuálním pocitu. Pokud máte v pase třeba 77 i tak tuto sukni můžete nosit, jen ji stáhnete níže k pupíku na tzv. snížený pas.

Pokud budete chtít tuto sukýnku nosit na bocích a máte cca 90 přes boky,klidně můžete.Hýždě a pánevní kosti gumu udrží, takže nebude tolik tlačit jako kdybyste ji měla v pase.

Některé, zvláště ty krátké sukně jsou určené na nošení v bocích.Jsou to ty co mají gumu širokou 80 a více cm.

Takže moji kolovku s označením  M , L, XL může nosit žena s běžnou velikostí S - M na bocích a žena s velikostí L - XL v pase.

A ještě postřehy dle typu postav

Kolové sukně sluší všem typům postav i plus size velikostem. Jen se mění umístění. Postava obdélník může nosit sukni kdekoliv a libovolnou délku. Typu přesýpací hodiny sluší nošení v pase, delší délka pod kolena, ale klidně i kratší nad kolena. A typy hruška a jablko nosí sukně na bocích, pokud si nositelka troufá tak v mini délce a nebo v délce  maximálně  na kolena. Tak jsem vypozorovala zákaznice , které zkoušely mé sukně na trzích.

na přání šiju sady maminka - dcera

Většinu delších sukní můžu na přání zkrátit. U některých lze i vyměnit gumu za uzší, pokud by jste chtěla naopak větší obvod, třeba o více mež 5 cm, budu už muset zkrátit délku sukně, protože vystřihnu vetší otvor na pas.

Pokud to bude v mých silách ušiju kolovku na přání, ale délka se odvíjí podle šíře materiálu, takže jsou nejvhodnější látky se šíří 140 cm a více.

lze šít i z Amerických desingových látek, které jsou jen šíře 110 cm, ale už bude mít sukně švy a je potřeba minimálně 2 metry látky takže se to pak zobrazí v ceně.

U látek které by měly vzor vystřižením do kruhu vzadu obrácený dělám švy a do těch vsazuji kapsy. Při šití na míru můžu na přání vsadit kapsy i do těch, kde bych šev normálně nedělala.

Proto vybírejte a nebojte se zeptat

z každé objednávky mám velikou radost a pokud připíšete jak jste se sukní spokojená, nakopne mě to k další práci

Naďa Novotná - Ginette