Dokončila jsem poslední kabelku z kolekce LEAVES. A tak jsem si řekla, že by nebylo  špatné poskládat všechny čtyři taštičky, inspirované ročními obdobími, hezky do jednoho blogu. A tak trochu osvětlit těm, co to zajímá, co mě k této kolekci vedlo. Za prvé jsem měla strašné nutkání vymyslet si nového neokoukané vzory, které nebudou mít nic společného s folklorem ani s reálnými motivy jak to dosud u mne bylo většinou zvykem. A za druhé jsem chtěla zužitkovat tu velkou škálu odstínů bavlnek, které vlastním ve třech krabicích. Musím ovšem podotknout, že se mi velmi často stává, že odstín, který nutně potřebuji, v těch třech krabicích nenajdu. To potom musím samozřejmě dokoupit a k tomu nejlépe další čtyři. Takže to vypadá, že je nikdy nemůžu spotřebovat. A když už jsem si to takto hezky shrnula, tak jsem jen čekala až mě políbí múza. A fakt to trošku trvalo, ale dočkala jsem se. V momentě, kdy mě napadl můj první vzor listu, jsem ještě netušila, že budou barevně znázorňovat roční období. Ten nápad přišel až u druhého návrhu v "podzimních barvách"- takže podzim. A protože první listy měly všechny barvy moře, přisoudila jsem mu léto. A zbývajících dvou už jsem přemýšlela v duchu ročních období jara a zimy. Zima zbyla nakonec, protože jsem se jí spíš chtěla zbavit a ne ji výšivat.

A teď v číslech:

celkem jsem na všech listech strávila cca 50 hodin vyšívání, a to většinou po večerech při umělém osvětlení. Bylo to asi 10 podvečerů až večerů. Použito bylo přibližně 30 odstínů bavlnek. Minimálně 40 x jsem odběhla dětem nachystat večeři, vykoupat nejmladší, podepsat žákovské, do pěnženky pro kapesné nebo řešit jiný závažný problém. Na půl ucha jsem sledovala minimálně 5 seriálů, včetně Tisíce a jedné noci, do teď ovšem nevím jak vypadá Šeherezáda ani Onur, natož pan Burham. A za celou dobu jsem 5 x vynesla koš, plný malých odstřižků nití a papírových kapesníků, protože ani mě neminula při mé horlivé práci chřipka.

Závěrem bych chtěla říct, že vzhledem k náročnosti vyšívání je i cena vyšší, ale ani tak nevyčísluje skutečně strávený čas vyšíváním a kompletování kabelek, o materiálu nemluvě. Z toho usuzuji, že kabelky spíš zůstanou mými výstavními kousky než prodejními, a proto jsem se rozhodla výšivky přenést na nažehlovací folie a vznikly tak mnohem cenově přijatelnější toaletní taštičky, kapsičky i tašky. Dokonce jsem je vyzkoušela i na moje ručně barvené tuniky.  Je to rozhodně mnohem méně pracnější než na ně malovat nebo dokonce vyšívat  a přitom dle mého názoru to nevypadá vůbec špatně. Celou moji kolekci od ručně vyšívaných kabelek až po výrobky s nažehlovačkami najdete zde.

A teď už si je teda konečně hezky seřadím tak jak vznikaly.

Léto v barvách moře a slunečními odlesky - po anglicky SUMMER

 

v barvách spadaného suchého listí  - AUTUMN

 

paprsky dlouho očekávaného slunce po dlouhé zimě pod názvem SPRING

 

a nakonec v chladivých pastelových barvách - takto vidím zimu já, nebo-li WINTER