Advent je období očekávání narození Krista a v tomto čase bychom se měli zklidnit, zahledět se do vlastního nitra, uklidit si nejen v domě, ale i sami v sobě. Je to období sebereflexe, klidu a střídmosti. V dnešní době  jej jen málokdo takto prožívá, většina lidí své tempo naopak zrychlí, myšlenky nesoustředí, ale rozptýlí, a domov místo úklidu zaplňuje nepotřebnými a mnohdy nevkusnými předměty.

Nabízím vám pohled na adventní čas přes ovál čajové misky či hrnečku. Pití čaje je rituál, který se k nám dostal z Asie. Má svá přesná pravidla, odehrává se v místnosti k tomu určené, která je velmi střídmě a minimalisticky ozdobena ikebanou a kaligrafií. Pití čaje předchází ochutnání velmi sladkých zákusků, které nabudí chuťové buňky k lepšímu vychutnání samotného čaje.

"Smyslem čajového obřadu, který může trvat i několik hodin, není samotné pití čaje. Obřad zahrnuje projev vzájemné úcty mezi mistrem a hostem, vnímání uměleckého souznění prostoru, kaligrafie, ikebany, cukroví, čajového náčiní, harmonických a přesných pohybů mistra. Důležitý je také chuťový požitek vycházející z kontrastu mezi sladkým cukrovím a hořkým čajem. K vnímání takového množství vjemů je nutné dosáhnout absolutní myšlenkové a duševní harmonie ( japonet.cz)"

Vybrala jsem pro vás čajové misky a nádoby, které mne svou jednoduchostí a elegancí uchvátily a zlákaly k tomu, abych si připravila kvalitnější čaj než pytlíkový. Piji jej v klidu a nikoli při práci, soustředím se na krásu čistých tvarů, na krásu barev, které na glazuře vykouzlil oheň spolu s paní Náhodou. Najednou vidím i kolem sebe spoustu nepovšimnutých detailů, krásných tvarů, barev i myšlenek, které plynule přicházejí a odcházejí, tak jak čaj klouže mým hrdlem. A tak rozjímám nad čajem v čase vánočním a je mi hezky.  Přeji to i vám.

Studio ES Veronika art Hill Mourek image image Monografista hrncir vaclav fiser HF Efraim cajomil Claylady alice sumova saturnin alena krauseova jura3 keramikanos a.j.a magofery artceramics touchable petr jurnicek image