Setkání se skupinou lidí, kteří vyhledávají staré fotografie našeho města, mě donutilo otevřít stará alba a archiv negativů. Pátrala jsem po snímcích, kde je zachycená Chrudim. Prohlížela jsem si fotografie aranžované i náhodné momentky, fotografie, u nichž jsem netušila, kdo na nich je, i ty, na nichž byla pečlivě zapsána jména i datace. Snad nejvíc mě oslovily tři fotografie pořízené v letech cca 1945 - 1948, fotografované v jednom dni na jednom, respektive na dvou místech.

Velikost fotografií ve skutečnosti je asi 8x8 cm, respektive 8x 12.


Na první fotografii je krásná mladá dívka, koketně se usmívá a sedí obkročmo na parapetu kuchyňského okna, v otevřeném křídlu okna se odráží její tvář a koruna stromu. V pozadí- hlubokém údolí je vidět část města a hřeben Železných hor. Řekla bych, že záběr je Muchovsky půvabný. Fotografem byl pozdější manžel té dívky.

A ač je fotografie pořízena proti zásadě nefotit proti silnému světlu, tak to nijak nevadí. Má i neobyčejný švih a krásnou kompozici.

Potom si dívka s fotografem vyměnila úlohu. On dělal modela a ona vzala do ruky fotoaparát. Vznikla tato fotografie. Muž se opírá na opačném konci okna, nesedí obkročmo a jen se vyklání. Na jeho postavu proto dopadá mnohem méně světla a plastičnost fotografie se ztrácí. Fotoaparát byl mnohem níž, takže z krajiny je vidět mnohem méně. Část kompozice zabírá zcela nezajímavé okno.

Nakonec oba sešli na zahradu a tam vzala do ruky fotoaparát znovu dívka. A ač by snímek nedopadl nejhůř, uřízla fotografovi kus hlavy a loudícímu psovi zadní nohy

 

 

 

Častou otázkou začátečníků zde na Fleru je: "Co mám udělat, abych prodával?" A nejčastější odpovědí: "Vylepšit fotografie zboží."

Na rozdíl od těch dvou, máme digitální fotoaparáty, takže spoušť mačkáme "zadarmo". Prakticky hned vidíme výsledek, i malá změna úhlu záběru dokáže zázraky. Výraz modelky či modela může výrobek prodat nebo zazdít. S necitlivě uříznutým tělem nic moc neuděláte. Padající věž se nechá (občas) napravit. Chce to pro začátek spoustu záběrů, čas, který věnujete poctivému studiu toho, co jste vyfotili a snahu zlepšit se. Alespoň trochu.