Kategorie věcí pro miminka háčkovaných z vlny

Na výrobu oblečení pro miminka používam kvalitní francouzské a nórske příze především z přírodních materiálů pro ně vhodné. Vyberám ty, které jsou příjemný na dotek. Rozdělila jsem je do tří skupin, aby se v nich lépe orientovalo:


BEZ OZNAČENÍ - měkká, kvalitní příze 

FINE - ešte mäkšia a kvalitnejšia, výberová priadza

MERINO/EXTRA FINE - extra mäkká, veľmi kvalitná priadza najvyššej triedy

EXCLUSIVE FINE - najmäkšia a najjemnejšia, veľmi kvalitná priadza najvyššej triedy

ALPACA - najmäkšia a najjemnejšia, veľmi kvalitná priadza najvyššej triedy, hypoalergénna

                                                                                                             

Bez označení je kvalitná příze, dostupné ceny, příjemná na dotek.

Fine je drahšia ako predchádzajúca priadza, mäkšia, väčšinou aj v Superwash vyhotovení - výrobky z nej sú predurčené ku každodennému použitiu a praniu v práčke.
Merino/Extra fine je oproti predchádzajúcim dvom drahšia, kvalitnejšia, zároveň je mäkšia a príjemnejšia na dotyk a väčšinou vo vyhotovení Superwash. Zaradila som sem aj výberové zmesi.
Exclusive fine - je najjemnejšia a najpríjemnejšia na dotyk zo všetkých predchádzajúcich priadzí a vyžaduje jemné pranie v rukách

Alpaca - je najjemnejšia a najpríjemnejšia na dotyk zo všetkých predchádzajúcich priadzí, je to hypoalergénna vlna a vyžaduje jemné pranie v rukách

 


Na zimu používam příze z ovčí vlny, merino vlny, alpaky a změsi merino vlny a bavlny.
Vlna (ovčí vlna) je úžasný materiál, hřějivý, měkký, pružný. Praním ješte více změkne a povolí, ale nestratí tvar.
Merino vlna je zosúkaná z jemných vláken získavaných ze srsti volně chovaných ovec.
Merino vlna spojená s bavlnou je změsí té nejvyšší třídy v kombinaci s měkkou, jemnou dlhovláknovou indickou bavlnou. Dohromady vytvářejí tito dva oblíbené přírodní materiály ideální spojení jemnosti, plnosti i pružnosti vlákna. Vlákna se spracovávají oddeleně před mykaním a následné farbení je potom síce náročnejší, ale zvýrazňuje vlastnosti každého z materiálů a charakter jednotlivých vláken.                                                            

Alpaca se získava ze srsti lam alpák. Svojí štrukturou je obdobná jako vlákno ovčí vlny. Jde o měkké, chlpaté, odolné, hedvábne jemné a přepychové přírodní vlákno. I když se velmi podobá ovčí vlně, je na rozdíl od ní teplejší, nemí taká „kousavá“, a neobsahuje lanolín - radí se mezi hypoalergénní materiály.

 

Tyto věci pro miminka doporučuju sušiť volně rozložené, lebo by se natáhli a zdeformovali.

Funkce komentářů byla u tohoto článku vypnuta.
Provozovatel jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely. Více informací. Souhlasím