Měla jsem sen... Uprostřed bohunického sídliště stála řada stylových stánků plných krásných výrobků tvůrců z Fleru. Krásný sen, že? 

Za pultem usměvavé Marta Matyma  s šitými šperky a háčkující a pletoucí Stanislava TetaN 

Drátovaná krása Martiny MervaM

Bylo to patrně i mé hodně veliké přání, protože když jsem jednou (a poprvé) potkala pana místostarostu, bylo přání vyřčeno dřív, než jsem stihla domyslet důsledky. :-D A on - souhlasil! Právě probíhalo plánování oslav 780 let od první písemné zmínky o Bohunicích, vyvrcholení připadlo na dobu hodovou. A k hodům přece patří stánky a kolotoče! 

Bohunická chasa a Chasička, oddíl Orla Brno-Bohunice

Nikdy jsem nic podobného nevymýšlela, natož organizovala... O to víc se mi honily hlavou obavy: Co když nebudou mít prodejci z Fleru zájem? Nebo nebudou mít stánky? Prodejní místa se ale brzy zaplnila, stánky slíbila zapůjčit radnice. Teď bylo nutné vymyslet propagaci, která by přiměla lid sídlištní přijít se podívat a nakupovat... Třeba zorganizovat dílničky? Bude někdo ochotný je vymyslet a připravit? Bylo by tuze krásné doprovodit akci módní přehlídkou... Další z řady snů? Zkusila jsem své přemýšlení napsat do Flerklubu pro organizaci jarmarku. Našli se! Našli se prodejci, kteří byli ochotní kolemjdoucím nabídnout, že je naučí kousek svého řemesla. 

Zdobily se keramické vymalovánky od anerin  

Eva design se kreslilo na hedvábí   

image image

S-tyl jste si mohli vyrobit tylovou kytičku na kabát či hlavičku :-)

TetaN učila háčkování a ve Studiu Věra jste si mohly vytvořit malou dekoraci. 
image image

A přišla i neuvěřitelná nabídka na pomoc s organizováním módní přehlídky! Když mi kacjoh pomoc nabízela, asi netušila, že to na ni padne téměř celé. :-) Sehnala krásné, zkušené a ochotné modelky, vymyslela kdo bude jaký model předvádět i jak půjdou jednotlivé kousky za sebou, donesla hudbu... Moderování padlo na mého nebohého muže. Když už ten mikrofon vzal do ruky kvůli hodům, může i kvůli snu své ženy. Ne? :-)  A že nikdy módní přehlídku ani neviděl? On si nějak poradí... Povedla se nám parádně! Zde malý fotodůkaz:

Vpravo s culíkem kacjoh, vlevo zuzkasim (šije pro děti a ty její se báječně ujaly předvádění modelů). Malá zákulisní vsuvka - kacjoh z Bohunic pochází a její maminka je součástí místní krojované chasy, která hody organizuje. Svět je malý :-) A Zuzka taky žije v Bohunicích! 

Zuzčina sourozenecká dvojice se předvedla jako naprosto profesionální  S přehlídkou vypomohly i mé dvě milé kamarádky. Vůbec byste nepoznali, že předváděly poprvé.  Tady je Petra... 
image image
A tady si "záři reflektorů" užívá Kamča...  Jedna fotka fronty na nástup na "molo"
image image
A jedna s publikem Modely, ke kterým má Lucija silnější vztah si předváděla sama
image image

Modelkám i modelovi patří velký dík i obdiv. Na molu se pohybovali naprosto bezprostředně a profesionálně a sklízeli za to zasloužený potlesk. Ačkoli se to z fotek nezdá, na konec září byla nezvyklá zima. Mě bylo tak akorát v zimních botách a bundě. :-) Pevně doufám, že akci nikdo z nich neodstonal. 

A zákazníci chodili, obdivovali, prodejci prodávali a bavili se, v dílnách vznikaly krásné kousky. Vše pěkně růžové,  jako v tom snu. Jenže pak se zatáhla obloha černými mraky a pršelo a pršelo... Snad poprvné v 21leté historii bohunických hodů. :-D I tak považuji akci za zdařilou a děkuji Fleru, prodejcům, bohunické radnici a všem, co přiložili ruku k dílu za to, že jsem si mohla prožít svůj sen.  

Ještě ke zmínce o kolotoči - tento sen měl zase můj muž a taky se mu ho podařilo uskutečnit!

Na poslední chvíli se týmu, organizujícímu oslavy, podařilo "vydyndat" na radnici i divadýlko pro děti. Radost byla veliká... 

Vlastně jsem vám nechtěla tímto povídáním jen přiblížit náladu flerjarmarku v Brně Bohunicích při Svatováclavských hodech. Chtěla jsem vám říct - máte-li sen, velký sen, jděte do toho! Vždy se cesta najde. ;-)