Blíží se pomalu jaro a s ním i období, kdy můžete ve volné přírodě najít opuštěné mládě Veverky Obecné. Můžete samozřejmě narazit i na jiná zvířata z volné přírody, ať už zraněné dospělce, nebo mláďata-rady pro tyto situace najdete zde a rádi vám poradí i v jakékoli záchranné stanici, jejichž telefony najdete na stránkách ČESKÉHO SVAZU OCHRÁNCŮ PŘÍRODY.

VEVERKA OBECNÁ VAŠI POMOC POTŘEBUJE, pokud ji najdete na zemi, neutíká před vámi a nechá na sebe sahat! Pravděpodobně se jedná o mládě, které vypadlo z hnízda, nebo přišlo o matku. K vypadlým mláďatům se veverčí máma vrací jen velmi vyjímečně!

Mláďata  padají z hnízd většinou ve věku 3-6týdnů a v tomto věku ještě nejsou schopna se o sebe postarat, opatřit si dostatek potravy, postavit si hnízdo atd. Takové mládě je naprosto bezbrané a brzy by se stalo obětí predátora, nebo by uhynulo hlady, či podchlazením.

V první řadě je nutné mládě zahřát, nejlépe v dlaních, nebo přiložením na lidské tělo. Mládě vezměte domů, nemusíte se bát, že vás pokouše, mnohdy ještě nemá zuby. Přesto na něj nejprve sahejte pomalu a opatrně, aby jste jej nevyděsili. Mláďata mají většinou vnější cizopasníky-blechy,klíšťata. Tyto cizopasníky v žádném případě neodstraňujte žádnými chemickými spreji apod. Tím by jste veverku ZABILI!!!!Mláďata jsou na tyto přípravky velmi vnímavá a nesnášejí je!!! Blechy i klíšťata je nutné odstranit mechanicky-ručním vychytáním.

Jako další krok po nálezu malé veverky Zavolejte do nejbližší záchranné stanice volně žijících živočichů, nebo přímo mě- Záchranná stanice veverky obecné Veveruška- tel : 604660916. 

Mláděti totiž nejlépe pomůžete, pokud jej neprodleně předáte do rukou odborníků, kteří jej budou umět odborně nakrmit, zajistit okamžitou veterinární prohlídku a případné ošetření. Krmení malých veverčat není úplně jednoduchá záležitost, složení mléka a kaší je dost specifické, je nutné mít praxi v technice krmení. Též veterinární péče je velmi důležitá. Veverčata bývají často zraněna pádem ze stromu, nebo mohou mít zápal plic z prochladnutí. Téměř vždy je nutné nasadit co nejdříve Antibiotika, jinak veveře do několika dní zemře.

Pokud bude nutné, aby jste mládě nakrmili, než si pro něj pracovníci záchranné stanice přijedou, postupujte přesně podle tohoto návodu:

Použijte mléko Tatra s obsahem tuku 8-9,5 %, nebo dětskou kaši Sunarku pro kojence do třetího měsíce věku. Sunarku připravte o trochu řidší, než pro dítě, Tatru je nutné naředit 3:1- tři díly mléka a jeden díl slabého heřmánkového čaje. Mládě krmte z malé injekční stříkačky velmi pomalu a opatrně, aby jste jej "neutopili" ! Než se veverčátko naučí dobře pít ze stříkačky, chvíli to trvá a mohlo by mléko snadno vdechnout!

Proč je nejlepší předat veverku co nejdříve do rukou odborníků???

Jednak z výše uvedených důvodů- odborné krmení a veterinární péče. Dalším důvodem je usnadnění návratu do volné přírody. V domácích podmínkách nejste schopni zajistit mláděti přirozený vývoj. Pokud si veverčátko necháte doma, budete se mu věnovat a ono k vám rychle přilne. Taková ochočená mláďata pak získají tzv. Imprinting-silnou vazbu na člověka a velmi špatně se vypouštějí do volné přírody. V záchranných stanicích je většinou více mláďat stejného, nebo podobného věku a jsou odchovávána společně, jako by tomu bylo v hnízdě matky. Veverčata se tak nefixují na člověka, což je přirozené a pro jejich další život mnohem vhodnější. Velmi brzy jsou veverčata vypouštěna do velkých venkovních voliér, kde mají možnost se rozběhat, osvalit a otužit. To je velmi důležité pro jejich zdárné vypuštění zpět, do volné přírody.

Proč bude veverce lépe na svobodě, než u vás doma???

Mláďata veverek jsou velmi roztomilá, mazlivá a hravá. To vede hodně lidí k myšlence nechat si je doma-nepustit je zpět do volné přírody. To je ovšem pro veverku to nejhorší, co jí můžete udělat. Ve volné přírodě veverka obývá areál o rozloze několika kilometrů, hnízda si staví ve výšce 10-20metrů!!! Toto jí ani sebevětší voliérou nedokážete nikdy nahradit. Také strava veverky v přírodě je velmi specifická- hlavní složkou jsou semena šišek. Veverka denně spotřebuje až 150 smrkových šišek!!! Tuto potravu jí nemůžete ničím nahradit, směsi pro hlodavce , běžně prodávané nevyhovují. Veverka po nich ztloustne a brzy zemře. Ořechy tvoří jen malou část jejího jídelníčku-pouze před zimou a v zimě. Pokud jí budete krmit olejnatými semeny celý rok, ztuční jí játra a dožije se velmi nízkého věku.

Veverčátko bude něžné a mazlivé přibližně do 3 měsíců věku. Pak se u něj začne probouzet touha po svobodě,pohybu ve výškách a rozmnožování, stane se naprosto nezvladatelným tvorem, plným nastřádané energie. Aktivita veverek začíná ihned při rozednění- od té chvíle jsou velmi hlučné a temperamentní. Touha po mazlení a hrách s vámi se brzy změní v rormrzelost z nedostatku pohybu a kvalitní stravy. Mládě začne kousat a neustále se bude snažit utéci z "vězení". 

I jediný týden na svobodě je pro veverku plnohodnotnější, než několik let v zajetí !!!

V neposlední řadě je nutné vědět, že veverka obecná je v ČR chráněným živočichem podle zákona 114/1992 Sb. o ochraně volně žijících druhů!!! Bez výjimky z tohoto zákona nelze veverku chovat v zajetí. Pokud by jste tak činily, vystavujete se poměrně citelné pokutě a zabavení zvířete. Výjimku vám pravděpodobně neudělí bez doporučení státní veterinární zprávy, bez vlastnictví velké zahradní voliéry atd.

Proto chov veverky v zajetí opravdu velmi dobře zvažte!!!