Pokud jste si oblíbili indická vyřezávaná razítka pro tisk na textil, do keramické hlíny, na papír nebo třeba do těsta na sušenky, ukážu vám, jak o ně správně pečovat, aby vám vydržela roky v bezvadném stavu. Razítka, která dovážím z Indie a Nepálu jsou vyřezána z palisandrového nebo někdy z týkové dřeva. Oboje jsou tropické stromy s velmi tvrdým a odolným dřevem.

Při častém používání je dobré razítka sem tam vydrbat pořádně měkkým kartáčem a mýdlem, nechat dobře uschnout a nanést ochranný nátěr lihovým mořidlem na dřevo (já používám odstín hněď tmavá).

Po uschnutí mořidla nanesu pomocí houbičky na razítko obyčejný kuchyňský olej na všechny plochy včetně té vyřezávané. Pokud je razítko častým umýváním vysušené a dřevo hodně pije, nanesu někdy i dvě vrstvy.

Když se olej beze zbytku vsákne, otřu razítko pořádně hadříkem a nanesu bílou akrylovou barvu. Je to spíše z estetiského důvodu, aby byl motiv pořádně vidět. Lepší je barvu nijak neředit, aby nezatekla do vyřezávaného motivu, ale zůstala jen na povrchu.

Štětec držte téměř vodorovně, aby jen lehce klouzal po vyřezávaném povrchu.

 

Razítko před pravidelnou údržbou a po, to je rozdíl co?

Pěkné tvoření s vyřezávanými razítky a příště zase třeba nějaký tvořivý nápad, jak je lze použít...

Pro pěkný motiv i po upečení  je třeba těsto bez kypřícího prášku nebo sody.