Když jsem před pár lety začala jezdit na jarmarky, několikrát se lidé ptali, jestli mám sovičky. Měla jsem v nabídce různá zvířata jako magnety, přívěsky i brože - slony, žirafy, želvy, kočky... ale sovy nějak ne. Ale myšlenka začala vrtat v hlavě, je to milé zvíře, symbol moudrosti, neomrzí se... Jenže jak by měly vypadat? Určitě nic jednoduchého, co bych mohla sekat jak Baťa cvičky, to by mě nebavilo, nikdy jsem tak nepracovala a pracovat nehodlám. A budou to brože!
Nechala jsem to chvíli uležet a tu mě jednou napadlo čím udělat tvar, tu zas vzor křídel, tu zas dílky očí... a najednou to "cinklo" a prototyp ze zbytků byl na světě. Ještě vyladit ty správné tloušťky plátků, aby to bylo to pravé. A začala fáze vymýšlení barevných kombinací - barevné složení totiž není ani náhodou nahodilé.
První vznikly v kombinaci hnědé, tyrkysové a žluté. Křidýlka měly ještě trochu stydlivá, ale své paničky našly poměrně brzy. 

Z reakcí jsem poznala, že jdu správnou cestou, mohla jsem se tak pustit do dalších barevných kombinací. Vznikly tak kombinace tří, někdy i čtyř barev i varianty monochromatické. Najít kombinaci tří barev, které jsou v kontrastu a zároveň k sobě ladí i v tenkých vrstvách není vůbec jednoduché. 


Vždy jich za několik večerů po sobě vznikne menší hejno. Nejvíc času zabere namíchat barvy a připravit vzory na křídla. A pak se s každou jednotlivou sovičkou mazlím, tvaruju, skládám, každá dostane jiný výraz, žádná není stejná jako jiná. Po prvním upečení ručně do hladka obrousím zadní stranu (ano, já vím, že dozadu nikdo nevidí, ale jsem prostě perfekcionistka) a pečlivě připevním brožový můstek - samozřejmě s pojistkou, co kdyby chtěla ulétnout. A peču podruhé.


Pak ještě vyfotit (občas i vložit na Fler) a už se začnou těšit na nové majitelky - rády se usadí na kabátě, na svetru nebo třeba na tašce.  Někdy mají přímo letecký den a tak jdu zas přidělávat další a vymýšlet nové barevné kombinace. Spočítala jsem, že jich do světa vylétlo už přes sto - a mám radost, že zákazníci oceňují, že je dělám pečlivě a s láskou.



Jedno čerstvé hejno se vylíhlo i teď - a těší se na vás :-) 


Na závěr jednu větu, kterou bych ráda považovala za zbytečnou, leč... Děkuji, že ctíte mé autorství a nekopírujete.