Freeform? Směsky na freeform? Co to vlastně je?

Freeform je jedna z technik šití z korálků (beadweaving), jejímž základním principem je volné střídání barev a druhů korálků a volné prolínání různých stylů a technik. Výsledkem této techniky jsou obvykle velké a výrazné šperky, jediné unikáty, které nelze nijak napodobit. Pokud šijete korálky, ale nebaví vás tvořit podle návodů a rádi experimentujete, určitě byste měli techniku freeform vyzkoušet. Můžete se podívat na návody volně dostupné na internetu a nebo vás mohu pozvat na některý z mých kurzů zaměřených právě na techniku freeform (pořádám asi dvakrát ročně v Praze a v Šumperku a asi čtyřikrát ročně v Brně, kurzy jsou k zakoupení v mém Fler obchůdku)

A právě u kurzů to tehdy začalo. Na jaře roku 2011 jsem měla učit techniku freeform na pražském Rokajlfestu. O kurz byl hodně velký zájem a na kurz se mi přihlásilo asi třikrát více účastníků, než je u těchto kurzů obvyklé.

Obvykle jsme na začátku každého kurzu freeformu s každým účastníkem vybírali jednotlivé druhy korálků, rokajl různých velikostí, zlomky minerálů i větší korálky. Tentokrát jsem se ale rozhodla, že zkusím ušetřit čas tím, že připravím několik balíčků se směsí korálků, ve které bude všechen potřebný materiál. O předem připravené směsi byl ohromný zájem a ještě tentýž den jsem musela připravit nové. Od té doby směsi připravuju pravidelně. Setkáte se s nimi na každém z mých kurzů freeformu či korálkové výšivky, vozím je s sebou na jarmarky i pobytové kurzy a najdete je i v mém obchůdku na Fleru.

 

V čem se tyto směsi liší od směsí, které si můžete běžně koupit v obchodě?

 

Ptáte se - k čemu je to dobré, když spoustu krásných korálkových směsí můžete koupit v každé druhé korálkárně

Spousta běžně dostupných směsí je příliš různorodá, a to jak barevně, tak tvarově. Některé směsi jsou určeny hlavně pro děti - tomu také odpovídá pestrá barevnost a hojné zastoupení větších velikostí. Jiné směsi jsou zase pěkně barevně sladěné, ale obsahují jen jednu velikost či druh korálků. Pro některé účely jsou tyto směsi vhodné, ale zrovna na výrobu freeformových šperků obvykle nestačí.


Základem každé freeform směsi je český rokajl značky Preciosa ve velikostech od 6/0 (asi 4 mm) do 13/0 (asi 1 mm). Směsi dále mohou být doplněny:

  • japonským rokajlem (značek TOHO, Matsuno nebo Miyuki) ve velikostech od 8/0 do 15/0 (téměř v každé směsi najdete alespoň jeden či dva druhy japonského rokajlu)
  • atypickým rokajlem (mašličky, kapky, kostičky české i japonské výroby)
  • dvoudírkovými korálky (Preciosa Twin, Superduo, Rulla, Tila ... dvoudírky jsou vtipné a není jich nikdy dost ;))
  • mačkanými a broušenými skleněnými korálky(téměř všechny skleněné korálky, které používám, jsou české výroby)
  • korálky z minerálů a drahých kamenů (je libo jaspis, křišťál, ametyst ... nebo třeba čaroit nebo akvamarín?)
  • korálky z dalších přírodních materiálů (dřevo, kost, semínka, mušle, perleť, říční perly ...)
  • a občas ve směsi najdete i ladící kabošonek, knoflík či větší korálek, například na obšití.

Kvalita je zaručena, ve směskách se objeví jen takový materiál, který bych já sama použila ke svému tvoření.

Balení:

Směsky v mém obchůdku najdete ve třech velikostech balení.

S - malý zip sáček (4x6 cm) - asi 30 gramů korálků, cena přibližně 50 korun (doporučuji pokud si chcete vyrobit freeformový náramek, obšívané kuličky, drobnou výšivku a nebo když rádi doplňujete směs korálky ze svých vlastních zásob)

M - střední zip sáček (5x7 cm) - asi 55 gramů korálků, cena přibližně 90 korun (toto balení by vám mohlo vystačit na náramek a náušnice, větší přívěsek či lehčí náhrdelník)

L - větší zip sáček (6x8 cm) - asi 80 gramů korálků, cena přibližně 150 korun (vystačí na velký náhrdelník či sadu)

Ceny se odvíjí nejen od množství, ale také od konkrétního složení dané směsi a od konkrétního obsahu daného pytlíčku. Srovnejte například mix složený pouze z českého rokajlu, skleněných korálků a "levnějších" kamenů (jako třeba jaspis) a oproti tomu třeba mix s vysokým podílem japonského rokajlu a dvoudírkových korálků a s dražšími kameny (olivín, akvamarín).

 

Každý sáček je originál

Od každého druhu směsi je připraveno jenom omezené množství a žádné dva sáčky směsi nejsou stejné, mohou se lišit v poměru jednotlivých druhů korálků či v obsahu větších kusů.  Na fotografiích je vyobrazen vždy jeden náhodný sáček z aktuální várky - sáček který obdržíte se může mírně lišit, může obsahovat některé korálky navíc, jiné zase mohou ve vašem balení chybět - každá směska je vždycky tak trochu překvapení.

Lišit se může také obsah větších doplňkových korálků a komponentů - v některém druhu směsky třeba naleznete větší komponent v každém balení, u jiných zase pouze v balení M nebo L a jiné druhy směsek tyto větší komponenty třeba neobsahují vůbec.

K čemu mohu směsky použít

Směsi jsou vhodné na techniku freeform, ale můžete je směle použít i na ostatní šité techniky. Můžete je využít třeba i na korálkovou výšivku, zdobení textilu korálky (zde ale pozor - ne všechny korálky se dají prát - pokud budete chtít použít korálky na zdobení textilu, raději předem vyzkoušejte, zda při styku s vodou nepustí barvu) a nebo třeba také na výrobu navlékané bižuterie. Směsku můžete navléci na pevnou nit, bižuterní lanko či paměťový drát (počítejte ale s tím, že směs může obsahovat i velmi drobné korálky, které nelze navléci na některé druhy návlekových materiálů)

A v tomto Fler Boxu si můžete prohlédnout výrobky, které byly vyrobeny šikovnýma rukama místních korálkářek právě z mých freeform směsí

Směsi na přání

Směsky je možné vybírat pouze z aktuální nabídky na Fleru. Bohužel v současné době nemohu vyhovět žádostem o směsky na přání. Pokud se vám líbí některá směska ze starší nabídky (třeba z prodaných)  a měli byste o ni zájem, dejte mi vědět a já se ke takovému barevnému ladění vrátím při přípravě nových směsek. Jen prosím počítejte s tím, že taková směska nebude stejná, jako ta předchozí. Barevné ladění bude zachováno, ale konkrétní typy a barvy použitých korálků se mohou lišit.