image

Ovládáte nějakou krajkářskou techniku? Umíte síťovat, paličkovat, háčkovat, frivolitkovat...? Pojďme spolu dokázat, že krajka stále žije, že má v i dnešním světě své místo a může mít naprosto moderní ráz.

Máme tady na Fleru jeden takový klub, ve kterém se zabýváme starými textilními technikami a mimo jiné také různými krajkářskými technikami. Protože jsme si všimli, jak málo kvalitních krajek se tu vyskytuje a ještě méně těch tradičně krajkářských, napadla nás jedna "osvětová" myšlenka.

Co takhle ruční krajku trochu zpropagovat, vdechnout jí nový život a směr, dokázat, že krajka není jen záležitostí deček na komodu? A vymysleli jsme společný projekt: Dejme krajky dohromady!

Máme v hlavách spoustu nápadů a námětů, ale pro rozjezd bychom mohli vytvořit něco tradičnějšího:

POVLAK NA POLŠTÁŘ


Chcete-li se k nám přidat, jste srdečně zváni!

Jakoukoli krajkářskou technikou (pro inspiraci můžete náhlednout do článku o krajkách) vytvořte krajku. Všechny krajky shromáždíme a složíme z nich obrazec, ze kterého se vytvoří povlak na polštář. Uvidíme, jaká krása z toho vyjde... :). Výsledný výrobek či výtěžek z prodeje pak bude věnován na některou veřejně prospěšnou aktivitu. Zatím o ní není rozhodnuto a všechny Vaše návrhy jsou vítány.

Jak by tedy měla Vaše krajka vypadat?

1. Tvar

Krajky budou ve tvaru čtverce. Jedna krajka o rozměru 12x12 cm nebo dvě krajky 6x6 cm. U větší krajky - uvnitř základního čtverce by měl být patrný ještě jeden čtverec. Zda bude symetricky v centru nebo asymetricky ke straně záleží na vás. Například takto

image

Malé krajky budou bez vnitřního čtverce, už by nám to rozbíjelo celek jako takový.

2. Barevnost

Barvy léta - oranžovo-žluto-červená. Základními barvami budou oranžová a žlutá, červená je doplňková. Můžete ji použít nebo nemusíte. Měla by být však v krajce zastoupená maximálně 30%.

 

3. Technika

Jakákoli krajkářská technika. Není podmínkou, že pokud budete dělat dvě menší, musí být dělané stejnou technikou. A čím více různých technik, tím lépe!

4. Termín

Protože stále máme čas dovolených a moc dobře víme, že krajka potřebuje čas, termín pro zkompletování krajek vyhlašujeme na 30. září. O dalším postupu (závěrečné zkompletování a ušití) se domluvíme po sesbírání všech kraječek.

 

{#emotions_dlg.rose2}

Zaual Vás náš nápad? Chtěli byste se zůčastnit našeho projektu? Zavítejte sem do našeho klubu Dejme krajky dohoromady. Těšíme se na Vás!

 

- - - -

Jak pokračujeme:

Dejme krajky... na polštář

Čtverce a čtverečky, krajky a kraječky