Pokračování ve čtení o drahých kamenech, část druhá

Tentokrát o turmalínu a granátu, které drží prvenství ve světě drahokamů v kategorii barevné rozmanitosti.

Ze všech drahých kamenů, které se dnes běžně používají, přišel do Evropy nejpozději turmalín. Teprve na začátku 18. století jej přivezli ze Srí Lanky Holanďané. Chemicky je turmalín nejsložitějším drahým kamenem vůbec. Je to zásaditý borokřemičitan celé řady prvků, zejména hliníku, železa, hořčíku, vápníku a alkalických kovů, např. lithia, sodíku a draslíku. V souvislosti s touto proměnlivostí je turmalín barevně rozmanitější než kterékoliv jiné drahé kameny.

Nejobecnější odrůdou turmalínu je černý skoryl. Naopak nejvzácnější je bezbarvý achroit, který se však pro svou bezvýraznost prakticky nevyužívá. Nejužívanějším turmalínem pro klenotnické zpracování je růžový až červený rubelit s různě intenzívním zbarvením, připomínající někdy rubín.

Turmalín však bývá i nejpestřejším drahým kamenem, protože na jediném krystalu se mohou barvy velmi nápadně střídat. Toto střídání různých barev v pruzích se označuje jako zonálnost. Barva krystalu také může být v různých směrech různá. Tento jev se nazývá pleochroismus. Turmalín mívá ze všech drahých kamenů pleochroismus nejintenzívnější. Nejpestřeji vybarvené turmalíny se nacházejí na italském ostrově Elba. I na jediném krystalu se zde střídají různobarevné pruhy. Největší krystaly turmalínu drahokamových kvalit se dnes získávají v Mozambiku.

Ze všech drahých kamenů jsou nejrůzněji zbarvené granáty. Pod názvem granát si lidé vybaví krásně červený drahokam syté barvy. Granát se však vyskytuje v širokém spektru barev od žluté, oranžové, přes broskvovou až po zelenou, červenou, purpurovou, hnědou, růžovou a vzácně i modrou. Celkem existuje více než 20 odrůd granátů, které se pyšní všemi odstíny barev.

Název granát je odvozen z latinského slova "granum", které znamená "zrnko". Vychází z typicky zaobleného tvaru granátu, který připomíná semínka granátového jablka. Ve starověku byl granát znám pod jménem karbunkul.

Nejběžnějším granátem je sytě červený, nafialovělý nebo nahnědlý almandin. Jeho nejdůležitější naleziště jsou v Indii, kde byl těžen již od nejstarších dob. Almandin se ostatně ze všech granátů nejdéle používá jako drahý kámen.

Nejoblíbenějším granátem je bezesporu pyrop, náš krvavě červený český granát. Jeho nejdůležitější a světově nejznámější naleziště jsou v Českém středohoří.

Nejvzácnějším granátem je zelený démantoid, který svou schopností rozkládat světlo na řadu barev připomíná diamant. Pro démantoid je charakteristický vysoký lesk a čistota, kterou se vyrovnává těm nejtřpytivějším diamantům.

Největší a nejdokonalejší krystaly vytváří zejména almandin, přičemž tyto krystaly si často i při značných rozměrech zachovávají svou drahokamovou kvalitu.