Možná jste se už někteří setkali s touto technikou na fleru či jinde. Na fleru už má wire-wrapping dokonce i svůj klub, který shromažďuje všechny, kteří touto technikou tvoří anebo ji obdivují. Dveře jsou otevřené všem :) V následujícím blogu s laskavým svolením členů klubu používám fotky jejich výrobků (všechny obrázky mají aktivní odkazy).

Ale protože tenhle pojem je u nás stále ještě docela neznámý, rozhodla jsem udělat osvětu a pokusit se vám trochu přiblížit, o co vlastně jde a jaké podoby může wire-wrapping mít.

Omotávání drátkem je v zásadě velice starou technikou (dalo by se přímo říct, že i starověkou), ale velkou vlnu zájmu získalo opět v posledních letech a vytvořilo si svébytný styl, který ho odlišuje od ostatních drátovacích technik. V zahraničí je velice populární, zvlášť v Americe a abych nemusela tak daleko, velice zručné jsou v něm i naše polské sousedky (např. Monika Laskowska, Iza Malczyk nebo Maqda).

Wire-wrapping je anglický pojem, který v přesném překladu značí "omotávání drátkem". Je to drátovací technika, která pracuje s různými tloušťkami drátu, pro podklad používá tlustší drát a pak nastává fáze "omotávání", kdy se základní motiv obmotává tenčím drátkem. To trvá většinou v řádu hodin, záleží na složitosti a velikosti motivu a samozřejmě i tloušťce drátu (pokud omotáváme velký motiv s navazovanými korálky tenounkým drátkem o síle 0,2-0,4 mm, zabere to třeba celý den).

Dalším zohledňujícím faktorem je samozřejmě materiál a další "vychytávky" jak roztepávání, patinování, leštění, zakončení pomocí pájených kuliček a podobně. V zahraničí se tvoří převážně ze stříbra925/1000, ale pracovat se dá samozřejmě s jakýmkoliv drátkem. Pár ukázek (zleva doprava: patinované stříbro, nepatinované stříbro, postříbřený drátek, chirurgická ocel, nerez, lakovaná měď, staroměď, černý měděný drátek):

          

         

 

Wire-wrapping může mít i velice jednoduchou podobu (až je otázka, jestli to ještě do wire-wrappingu řadit) až po složitě propracované šperky, jejichž výroba trvá velice dlouho. Pár takových jednoduchých vs. složitých můžete porovnat v následující ukázce:

     

     

 

Záleží také, na co tvůrce zaměří - jestli klade větší důraz na kameny a těm přizpůsobuje celý šperk (č.1) nebo jestli se soustředí na drátovaný motiv a ten doplňuje kameny či korálky (č.2). Dalším rozdílem je také to, zda je snaha o co největší kompaktnost motivu (č.3) nebo je "neuzavřený" a rozprostřený do větší plochy (č.4):

     

 

Wire-wrapping se dá samozřejmě kombinovat s dalšími technikami, z čehož vznikají často velice zajímavé a krásné kombinace. Existuje i kombinace s klasickou šperkařinou, tu ale na fleru zatím nenajdeme (ale kdo ví, co bude v budoucnu :) Zmínit ale musíme kombinaci s drátovaným výpletem (č.1), gizmem (č.2), šitým šperkem (č.3) nebo ketlováním (č.4):

     

 

A to je pro dnešek všechno :) pokud vás blog zaujal, můžete se těšit na další, ve kterých si povíme víc o historii wire-wrappingu, materiálech a technikách nebo zahraničních inspiracích.

Další výrobky můžete najít v našich klubových nominacích - tady, tady, tady, tady nebo tady.