Čistota tvaru je zajímavý...

atribut tvorby. Ovšem záleží na pohledu.

Dříve jsem se snažil o naprostou čistotu a dokonalost. Snem bylo dělání dokonalých nádob jak po stránce tvaru, tak i povrchu. Prostě takovou Bezvadnou práci :-)

 

Hradní set s nálevkou

Pak jednoho dnejsem měl zákazníka, který si přijel pro sadu 6ti mokka hrnků . Vyskládal celou zeleninovou přepravku, tedy celých 315 hrnků a přeměřoval. Podle mě tam byl dlouho...předlouho.

 

To byl zážitek, který mne vedl k dalšímu přemítání, nad mou prací. Od té doby jsem nejen přestal lpět na jednolitostí glazury, ale i na odchylkách tvaru. Čas od času jsem utíkal a dělal nějaký kusovky. Glazuru krapet poupravil a cíleně nechánal rozdílné hustoty a potečence. Stejně tak jsem nanášel různé množství slipu atp.

 

To bylo vykročení novým směrem. Čas od času jsem dodělal nějaký nepodarek a prohlašoval jej za umění :-)

Ale ani to mne neuspokojilo a tak jsem začal záměrně vybočovat. Jednou z forem byla tvorba výrazných uší.

 

Ale protože každá cesta musí pokračovat, stále více jsem se věnoval experimentům s povrchy. Míchal glazury a engoby ...



Stále více mne oslovuje tvorba, kterou dodělávají ti nejmocnější mistři, kterými jsou materiál, voda, a žár ohně. Pomocí nich se člověk nejvíce sbližuje s přírodou. Ve své podstatě podobnými procesy příroda tvoří vše.

 

Unavení přátelé

Další kapkou poznání na mé cestě světem keramiky bylo setkávání s kolegy hrnčíři....keramiky. Jednou z těch největších byl mistr Kusakabe. 

velky_obrazek

 

Porstě je třebas zvládnout řemeslo. Vytočit 100 stejných nádob. To je jen trénink. Získání základní dovednosti a citu pro materiál. Vytočit čistou nádobu je základ. Pak zasadit semínko a vtisknout jí počátek své jedinečnosti a s pokorou odevzdat živlům. Dále jen naslouchat co si pec žádá a podávat ji pomocnou ruku. Krmit ji, jak si žádá. Trpělivě čekat, až se vyrovná se svou rytmikou, svou teplotou.

velky_obrazek

 

Takové dílo je podle mne hodnotou. Touto cestou chci kráčet. Tuto cestu chci objevovat.

 
Pokud máte rádi věci, které svým tvarem a existencí vyjadřují svou vlastní osobitost, tak tu na Fleru spoustu takových najdete ve flerboxu od RUZ

 No a další informace z keramického dění naleznete tu .