"Největším světovým spisovatelem, vynálezcem, malířem, fyzikem, lyžařem a filosofem za posledních sto let byl český velikán Jára Cimrman. Můžeme o tom vést spory, můžeme nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat."

...naposledy mohutně zahýbal našimi dějinami v roce 2005, tedy cca 90 let po své údajné smrti, kdy jednoznačně zvítězil v anketě Největší Čech pořádané Českou Televizí. Ovšem,  jak už je v jeho díle běžné, byl prorakouským vedením (podporovaným mocnářskou BBC) našeho veřejnoprávního média diskvalifikován. Nyní, v roce 2017 se nejudatnější tvůrci z věhlasného Fleru rozhodli tuto křivdu napravit.

Mařena Film Fest 2017 uvádí:

„Cimrman tvořící, snící aneb Posel z Flertákova“

VELKÉ FINÁLE

Pro čtvrté kolo  letošního ročníku velké meziklubové soutěže MaŘeNa (MAteriály a ŘEmesly NApříč), který se celý nese ve filmovém duchu, bylo zvoleno téma na motivy našeho velikána Járy Cimrmana. Inspirací byli filmy a divadelní hry opěvující našeho velikána, jeho objevená i dosud neobjevená tvorba a jeho stopy tuzemské i světové.

Jelikož je to téma uvolněné, mimořádně jsme pro toto prázdninové kolo opustili systém semifinálových kol jednotlivých klubů a všechny výrobky se sešly rovnou v tomto Finále.

Hlasujte prosím pro 5  výrobků, které vás s ohledem na výtvarný nápad, dané téma a řemeslné zpracování nejvíce zaujaly.

Zdeněk Svěrák, pravnuk a zároveň máma Járy, vládne skvěle slovem. Naši tvůrci lehce našlapovali v jeho šlépějích, a proto vám doporučujeme výrobky rozkliknout, a dozvědět se o nich více v příbězích, jejichž čtení stojí opravdu za to.

Hlasování bude ukončeno 8. 8. 2017 o půlnoci (SEČ, letní čas). 

Anketa se načítá ...

 

Titulní obrázek: bycikláž z archivu Járy Cimrmana

Vaše Mařena