Biobavlna

Přestože odjakživa maluji pouze na kvalitní přírodní materiály - bavlnu, plátno len apod., i mezi těmito existují jednoznační králové a královny :))
Zde je první z nich:
... tedy prosím "seznamte se"...
100% BIO BAVLNA (organická bavlna)
fair trade
BIO bavlna pro alergiky je vyrobená z česané BIO bavlny nejvyšší kvality.
Bavlněné pleteniny s certifikací příze FAIR TRADE, ÖKOTEX STANDARD 1000, certifikát GOTS - Natural Textile, ISO 14001:2004 splňují nejnáročnější kritéria na kvalitu.
Materiál je vyroben z bavlny, která není ošetřována pesticidy ani herbicidy. Výsadbová území jsou pečlivě kotrolována, každý balík bavlny je samostatně certifikován. Díky tomuto pěstování jsou výrobky vhodné i pro uživatele s kožním alergickým onemocněním (atopické ekzémy).
Prvotřídní kvalitu a zdravotní nezávadnost Bio pletenin potvrzují certifikáty s piktogramy SOTEX (zaručují zdravotní nezávadnost, stálost barev, rozměrů).
bio
Biobavlna je na dotek měkčí, protože má bavlněná vlákna neporušená chemikáliemi užívanými při běžném pěstování a zpracování bavlny, voní čistěji, protože se při jejím zpracování nepoužívá formaldehyd, je šetrnější k pokožce i z hlediska alergií, protože neobsahuje škodlivé chemikálie a vyšší stupeň prodyšnosti.
Teď si ale řeknete: bavlna jako blavlna - takový příjemný materiál....
Věděli jste však, že:
  • se při pěstování bavlny používá téměř čtvrtina světových pesticidů
  • ročně v rozvojových zemích umírá na otravu pesticidy 20 000 lidí a mnoho z těchto pesticidů se používá právě při pěstování bavlny
  • většina bavlny se pěstuje v rozvojových zemích a množství užívaných pesticidů a chemických hnojiv narušuje úrodnost půdy, což má za následek ještě vyšší spotřebu chemikálií
  • na pěstování se podílejí i malé děti, kterým hrozí akutní otrava nejvíce
  • nebezpečné pesticidy představují nebezpečí pro zdroje pitné vody
  • nezanedbatelný však je i sociální rozměr, rodiny farmářů pěstujících konvenční bavlnu za směšně nízké ceny se často dostávají do spirály dluhů (potřebují peníze na nákup dalších a dalších pesticidů apod.) a např. v Indii je mezi těmito farmáři závratně vysoký počet sebevražd

Biobavlna se často pěstuje i v rámci různých fair trade projektů a její následné zpracování malými firmami, které při zpracování bavlny v konečný výrobek dbají na etické pracovní podmínky, Vám dává vědomí, že Váš  textil nebyl ušit v tzv. sweatshopech za nepředstavitelných pracovních podmínek např. dětmi.
 
farma bio