V klubu Pro radost  tvoříme do  Barevné soutěže, každý měsíc v jiné barvě , na duben byla soutěžní barvou TMAVĚ MODRÁ , k příležitosti Mezinárodního dne tmavé oblohy.

Mezinárodní týden tmavé oblohy se každoročně koná v týdnu novoluní v dubnu. Tuto akci založila v roce 2003 tehdejší středoškolačka Jennifer Barlow, od té doby se Mezinárodní týden rozrostl a stal se celosvětovou událostí. Je to týden, kdy můžeme večer žasnout nad nekonečnou vznešeností noční oblohy. Kvůli světelnému znečištění jsme však schopni pozorovat jen malou část hvězd.

Jakékoli umělé světlo, které není nezbytně potřeba, je znečišťující látka, která má vážné a škodlivé následky.

Světelné znečištění může:

  • rušit divokou zvěř
  • má vliv na lidské zdraví
  • plýtvat penězi a energií
  • přispět ke změně klimatu
  • blokovat náš pohled na vesmír

Světelné znečištění se zvyšuje dvojnásobným tempem růstu populace a 83 % světové populace žije pod světlem znečištěným nebem.

Oblasti tmavé oblasti v ČR :

V ČR existují 2 oblasti tmavé oblohy – Jizerská a Beskydská, které sdílejí myšlenku ochrany na místní poměry výjimečně tmavé oblohy a jejichž posláním je šířit osvětu v oblasti problematiky světelného znečištění a ochrany před ním. Obě oblasti vznikly společnou deklarací několika organizací, které mají k problematice či danému území regionu nějaký vztah.

Význam barvy :

Modrá je spojována s moudrostí, sílou a důvěrou a je vůbec nejoblíbenější barvou, částečně i proto, že je barvou oblohy a vody. Tmavé odstíny modré však mohou být spojeny s chladem a nedostatkem emocí.

Prohlédněte si soutěžní výrobky, posuďte, jak se nám povedly, jak splnily dané zadání a rozdělte jim své hlasy.

                                                                  Hlasovat můžete do 7. 5. 2024

Anketa se načítá ...