Při přípravě maleb na dubnovou výstavu In Spiro/Ex Spiro v galerii U Kunštátů mi jako inspirace sloužily zejména románské textilie. Jednou z nejvýraznějších, nejslavnějších a nejunikátnějších je tzv. tapisérie z Bayeux.

Ve skutečnosti nejde o tapisérii v pravém slova smyslu, ale o výšivku barevnou vlnou na lněném podkladu. Na neuvěřitelném formátu o délce přes 70 m a výšce cca 50 cm se střídá 58 obrazů a na nich 623 lidí, 55 psů, 202 koní, 41 lodí, 49 stromů, přes 500 mytických a jiných stvoření jako ptáků a draků. A téměř dva tisíce latinských slov...

Byla vyrobena pravděpodobně pro biskupa Odona z Bayeux kolem roku 1070 a znázorňuje dobytí Anglie jeho bratrem Vilémem Dobyvatelem v bitvě s králem Haroldem u Hastings v r. 1066.

Je to jedinečný obrazový dokument středověkých zbraní, oděvů, snad i dobových skandálů a také zjevení Halleyovy komety :)

Podrobný děj příběhu si můžete přečíst kromě Wikipedie také na stránkách olomoucké výtvarnice Věry Mičkové, která vytvořila repliku formou skutečně tkané tapisérie. Práce na tomto díle jí trvala přes tři roky...

Originál tapisérie je vystaven v Bayeux, normandském městečku u Caen, poblíž pláže, kde probíhalo spojenecké vylodění. Kopie z 19. století, kterou vytvořilo 35 žen, je pak ke shlédnutí v anglickém městě Reading nedaleko Londýna.

Pro mě byla na tomto díle přitažlivá zejména kombinace úžasných grafických podrobností s až moderně abstraktním vyzněním celku. Vybrala jsem si dva detaily: věrné muže krále Harolda těsně před finální porážkou a Haroldovou smrtí (k malbě akrylem na plátno) a plavbu Viléma Dobyvatele do Pevensey (k malbě na textilní běhoun).

Nechtěla jsem vytvořit repliku, ale malou soukromou a současnou poctu mistrovskému dílu starému přes devět set let. Shodou okolností se příběh Harolda, tedy mé malby, uzavřel symbolickým způsobem: z románského sklepení kunštátské výstavy odcestoval ještě v jejím průběhu s novými majiteli do Oxfordu. Poražený král se vrátil domů...

image

Nahoře vlevo je instalace v muzeu v Bayeux, vpravo nahoře pak detail s Halleyovou kometou.

image

image

image

image

image